1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Läkare ville skriva ut hennes döende mor

Ernisa Jahics 53-åriga mamma var döende i cancer.
Hennes önskan var att vårdas på sjukhus.
Men läkarna ville skriva ut henne. Och kommunen placera henne på äldreboende.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2006
Sista önskan. Ernisa Jahics mamma var döende i cancer. Men läkarna ville skriva ut henne från sjukhuset, trots att hon ville vårdas där sina sista månader i livet. Foto: Bengt Pettersson
Sista önskan. Ernisa Jahics mamma var döende i cancer. Men läkarna ville skriva ut henne från sjukhuset, trots att hon ville vårdas där sina sista månader i livet. Foto: Bengt PetterssonFoto: Bengt Pettersson
Saknad. Ernisa Jahics saknar sin mamma Fikreta som dog i cancer 53 år gammal. Nu vill hon väcka frågan om ett hospice i Blekinge.
Saknad. Ernisa Jahics saknar sin mamma Fikreta som dog i cancer 53 år gammal. Nu vill hon väcka frågan om ett hospice i Blekinge.Foto: 

-Alla måste få välja var de ska dö. De som inte vill vårdas hemma i livets slutskede har också rätt till en värdig vård, säger Ernisa, 30, som vill väcka frågan om ett hospice.

Fikreta Filipovic var 52 år och hade ont i magen. Två gånger sökte hon vård på gynmottagningen på Blekingesjukhuset.

Beskedet hon fick var att smärtorna berodde på muskelknutor i livmodern. Men efter tre veckor fick hon söka akut. Fikreta hade så ont att hon hade svårt att gå upprätt.

Flera operationer

Läkaren konstaterade efter ett ultraljud att läget var allvarligt. Fyra dagar senare opererades Ernisas mamma. Hennes livmoder togs bort och en analys visade att den innehöll flera stora tumörer.

-En av dem var 14 centimeter, säger Ernisa.

Men det var inte den ursprungliga cancern som hittats, utan metastaser. Fikreta Filipovic genomgick flera undersökningar under en dryg månad. Vid en gastroskopi hittades den ursprungliga tumören i magsäcken. Ernisas mamma fick genomgå ännu en operation.

-Sedan skickades hon hem. Vi trodde hon skulle bli frisk och att allt skulle gå bra.

Chockande besked

Men Fikreta gick snabbt ned tio kilo i vikt. Ernisa, hennes två syskon, mormor och morfar blev oroliga. De förstod att tillståndet var allvarligt.

Till sist fick de tag i den läkare som opererat och Fikreta lades in.

-Hon var för svag för att genomgå en cellgiftsbehandling. För varje dag blev hon allt sämre, säger Ernisa.

Cancern hade spridit sig till bukhinnan och tryckte mot tarmarna. Knappt fyra månader efter diagnosen fick familjen besked om att Fikreta var medicinskt färdigbehandlad och skulle skrivas ut från sjukhus-et.

Ernisa Jahics chockades av beskedet. Hon trodde aldrig att sjukvården skickade hem svårt sjuka cancerpatienter.

-Vi fick besked om att de flesta ville dö hemma. Men mamma ville vara kvar på sjukhus.

Familjen fick träffa företrädare från kommunen för att diskutera hur Fikreta skulle vårdas hennes sista tid i livet.

Hård kamp

Förslag kom upp om hemtjänst eller en placering på ett äldreboende eller korttidsboende. Efter en hård kamp och mycket fick tjat fick Fikreta Filipovic stanna kvar sin sista tid i livet på sjukhus.

Men hon flyttades runt mellan olika rum på avdelningen för att ge plats för andra patienter. Hon dog den 22 mars förra året. Då hade två månader gått sedan beskedet att läkarna inget mer kunde göra.

-Mamma led. Det kändes som hon inte var välkommen på sjukhuset. Jag tänker på henne ofta, men den enda bild jag kan se framför mig är när hon är sjuk.

Ernisa Jahic vill nu hjälpa döende cancersjuka och deras anhöriga i Karlskrona att få en bättre vård i livets slutskede. Hon tänker starta en namninsamling för ett hospice östra Blekinge.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.