1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Läkare kritiseras för amputerat finger

Den 73-åriga kvinnan besökte en vårdcentral i västra delen av länet och fick där två kortisonsprutor på grund av värk i fingrarna.
Direkt efter injektionen blev kvinnans finger vitt men läkaren sa att det inte var något att oroa sig över.
Kort därefter fick hon amputera fingret.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2013

Det var i oktober förra året som den nu 73-åriga kvinnan besökte vårdcentralen. Två dagar efter det första besöket åkte hon till vårdcentralen igen eftersom fingret hade blivit kallt och hon hade haft mycket ont efter injektionerna.

Enligt kvinnans anmälan till Socialstyrelsen tittade samma läkare på fingret i väntrummet och sa åt kvinnan att avvakta lite till.

Detta besök journalfördes aldrig.

Men ytterligare tre dagar senare tvingades 73-åringen besöka vårdcentralen igen eftersom fingret blivit "blåsvart". Den här gången fick hon träffa en annan läkare som konstaterade att hon hade fått en kraftig blödning i fingret med rejäl värk som följd. Samma läkare skickade henne till ortopeden i Karlskrona där man tvingades amputera fingret.

Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot den läkare som först tog hand om kvinnan. Läkaren får kritik både för sin vård av 73-åringen men även för att han inte journalförde hennes andra besök på vårdcentralen. Socialstyrelsen anser att läkaren borde tagit kontakt med antingen en ortoped eller en handkirurg för att diskutera "den uppenbara grava cirkulationsstörningen" i fingret efter injektionen av kortison.

Emma Söderbom
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.