1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Lägenheter hyrs ut till stafettläkare

Landstinget Blekinge ska spara in fem miljoner kronor på att inte anlita stafettläkare. Men sedan årsskiftet hyr landstinget en handfull ettor i Annebo av Karlskronahem.
Lägenheterna var tänkta som en övergångslösning för de stafettläkare som jobbar tillfälligt Blekinge.
Nyheter • Publicerad 15 april 2003

- Lägenheterna hyrs inte bara ut till stafettläkare, säger landstingets försörjningschef Lars-Erik Johansson.

- De används också av sjuksköterskor och av läkare som kommer hit och prövar på jobb i landstinget.

Hyr 6-7 lägenheter

Tidigare användes 4-5 rum på gamla ambulansstationen som bostad av inhyrda läkare och sköterskor. Men nu har lokalerna tagits i bruk av ambulanspersonalen och behövs som jourrum. Lars-Erik Johansson säger att de 6-7 ettorna i Annebo har god beläggning och i stort sett är uthyrda hela tiden.

- Lägenheterna får hyras under en övergångsperiod, högst tre månader, säger han.

- Det ses som rekryteringsfrämjande att vi kan erbjuda bostäder till de läkare som vill prova på att arbeta här i Blekinge. Alternativet hade varit att hyra in dem på vandrarhem. Det hade varit en osäkerhetsfaktor.

Färre lägenheter målet

Lars-Erik Johansson slår dock fast att det inte kommer att bli fler lägenheter för landstingets del. Tvärtom försöker man minska på antalet i stället.

Förra året kostade inhyrda stafettläkare i Blekinge drygt sex miljoner kronor. På Blekingesjukhuset var kostnaden fyra miljoner kronor. Nu vill landstinget spara fem miljoner kronor på färre stafettläkare. Tidigare har landstingsrådet Bernth Johnson (s) sagt att systemet med stafettläkare måste få ett slut.

Vill ha en bojkott

- Systemet äter upp hälso- och sjukvårdens resurser. Vi kan använda pengarna på bättre sätt, sa Bernth Johnson i BLT den 15 januari i år efter att landstingsförbundet föreslagit en bojkott av stafettläkarna i hela landet.

Ann-Marie Andersson

ann-marie.andersson@blt.se

0455-772 25

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.