1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kyrkopolitikerna eniga om röstens betydelse

I går berättade BLT om det unika kyrkoval som stundar. I dag låter vi några valkandidater diskutera vikten av att rösta och partipolitikens betydelse i kyrkan. Vi reder också ut den historiska relationen mellan kykan och staten..
- Det är otroligt viktigt att alla går man ur huse och röstar i kyrkovalet, säger Arne Hallberg som ställer upp i valet både till Listerby församling kyrkofullmäktige och till stiftsfullmäktige för socialdemokraterna.
Nyheter • Publicerad 11 september 2001

Varför behövs partipolitiken i kyrkan? Varför är det viktigt att vi röstar?

BLT träffade ett par kandidater för att diskutera kyrkovalet.

Varför behövs partipolitiken i kyrkan?

- Den behövs väl inte egentligen, säger Karin Johansson som är folkpartist och står med på samlingslistan "Kyrkans samverkan" till kyrkofullmäktige i Listerby församling. Jag tror att det finns en tanke att om man är politiskt aktiv så klarar man också av de ibland ganska formella uppgifter som finns inom kyrkans verksamhet som till exempel att hålla i möten och budget.

- Det är en trygghet för folk att de politiska partierna ställer upp. De är redan etablerade och man vet vad de står för, säger Arne Hallberg.

Hur märks den politiska färgen i arbetet?

- Den märks nästan aldrig, säger Arne Hallberg. Under min tid i egendomsnämnden i Lunds stift har vi aldrig voterat om någonting. Målen är vi alltid överens om, det blir i så fall diskussioner om hur vi ska ta oss dit.

- När vi ibland diskuterar typ av inköp och investeringar i församlingen så kan det hända att man grupperar sig efter politisk färg men vi är nästan alltid överens, säger Lena Strandberg som är centerpartist och står på samlingslistan "Kyrklig samverkan" till kyrkofullmäktige i Listerby församling.

På vilket sätt berör kyrkan de som inte är aktiva?

- Kyrkan är självklar för många. Man tar för givet att den finns där när man behöver den. Till exempel vid bröllop, dop, begravningar men också vid krissituationer som till exempel branden i Göteborg. Sedan har ju kyrkan också många kulturhistoriska byggnader att ansvara för, säger Arne Hallberg.

- Kyrkan bedriver också barnverksamhet, konfirmationsundervisning och projekt för att hjälpa hemlösa och andra utsatta grupper, säger Lena Strandberg.

Varför är det viktigt att rösta?

- Det är otroligt viktigt att demokratin inom kyrkan stärks. Eftersom valdeltagandet tidigare år har varit så lågt, försöker nu vissa odemokratiska grupper som Sverigedemokraterna ta sig in. Sverigedemokraterna har listor till bland annat stiftfullmäktige i Lund. Om inte folk röstar, är det stor chans att de tar sig in. Man kan kanske tycka att två mandat av 81 inte är så mycket. Men det som är allvarligt är deras inställning till demokrati och det kristna budskapet, till exempel om människors lika värde, säger Arne Hallberg.

Kyrkan till för alla

- Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, säger Birger Wernersson som står på socialdemokraternas lista till Jämjö samfällda kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till Kyrkomötet för Lundsstift. Den är till för alla. Vill vi att den ska fortsätta vara öppen måste vi rösta för att visa det.

Fel fokus

- Risken finns att den etiska debatten tar fel vändning och fel frågor får fokus, säger Lena Strandberg. Grupper som Sverigedemokraterna kan driva upp frågor som lägger tyngdpunkt på skuld, straff och en önskan att kyrkan ska vara sluten och inte till för alla. Det är en skrämmande bild som kan ligga farligt nära.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.