1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kungen populär på dass

Många väljer att sitta kungligt när nöden tränger på.
De tar med sig kungen på dass.
- Ett intressant fenomen och inget negativt mot kungamakten, säger Sofia Nestor, intendent på Livrustkammaren..
Nyheter • Publicerad 20 maj 2003

Det svenska utedasset förknippar många med myggor, sommar och odör. En högst privat och nödvändig byggnad där du helst i ensamhet uträttar dina behov.

Rojalist eller inte. Men det verkar faktiskt som om många väljer bort ensamma stunder på dass. De föredrar att sitta kungligt när nöden tränger på. Många har nämligen inget emot att självaste konungen blickar ned på dem under denna intima situation.

En tradition

Kungligheter verkar vara i det närmaste en tradition på svenska utedass. Speciellt traditionellt verkar det vara att Oscar II i oljetryck fått äran att dela folkets mest privata stunder.

- Det verkar vara en kombination av högt och lågt. När man själv sitter och gör det lägsta tittar den högsta på en. Detta är ett intressant fenomen och inte något negativt mot kungamakten, säger Sofia Nestor, intendent på Livrustkammaren i Stockholm.

Livrustkammaren har intresserat sig så till den milda grad i fenomenet att museet efterlyser kungabilder på dass. Bilderna på kungligheter som delar det svenska folkets nödvändiga och mest intima stunder ska ingå i en utställning på museet till hösten.

- Det ska finnas ett rum i utställningen som visar mer den privata delen av kungamakten. Där kommer det bland annat att finnas äldre underkläder. Kungabilderna på dass är tänkta att vara en del i den utställningen, säger Sofia Nestor.

Livrustkammaren önskar nu att den läsare som råkar ha en bild av det egna dasset, eller för all del toaletten, utsmyckat med kungaporträtt sänder dem till museet.

Vissa oklarheter

Det råder oklarheter om vår nuvarande kung Carl XVI Gustav tänker besöka utställningen med kungabilderna på dass. Det är också ovisst vad han tycker om att dela svenska folkets mest privata stunder.

- Det har jag ingen uppfattning om. Om någon tycker det är trevligt att ha kungen på dass får de väl ha det. Personligen skulle jag nog sätta upp en bild på en kattunge eller kanske några blommor. Inte en bild på kungen, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare på Hovet.

marita.kangestad@blt.se

0455-770 00

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.