1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kunde inte sköta jobbet

Lennart Cederblad är synskadad.
Han litar inte på färdtjänsten och därför kör hans fru honom till och från jobbet.
- Färdtjänsten fungerar inte alls, det är som om det är kreatur man transporterar, säger han uppgivet.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2002

Lennart Cederblad är personalvårdkonsulent vid Marinen i Karlskrona. När han går in till sitt arbete är det labradoren Chicko som leder vägen. En sjukdom på näthinnan har gjort att Lennart Cederblad har förlorat synen och bara kan uppfatta ljus och mörker.

Missade möten

Förut åkte Lennart Cederblad färdtjänst till jobbet. Men strul och förseningar gjorde att han missade möten och inte kunde sköta arbetet. Nu är det hans fru, Ingrid Cederblad, som arbetar i Karlshamn, som kör honom till och från bostaden i Nättraby.

- Jag har tur som har Ingrid, jag vet inte vad jag skulle gjort utan henne. Då hade jag fått sluta arbeta.

När han ska gå kortare sträckor är det ledarhunden Chicko som är hans hjälp. Färdtjänsten undviker han om det inte är nödfall.

- Jag vågar inte lita på att det ska fungera. Men det finns många andra synskadade som är helt beroende av färdtjänsten. De har inga andra alternativ. Strulet gör att de mår väldigt dåligt och många väljer att stanna hemma istället. Det gäller även många äldre, säger han.

"Ingen kollektivtrafik"

Sedan ett par år tillbaka finns en speciell färdtjänstlag. Enligt den ska färdtjänsten likställas med kollektivtrafiken. Det tycker Lennart Cederblad är fel.

- Vi har funktionshinder som gör att vi inte klarar kollektivtrafiken och det är därför vi behöver speciella transporter. Ingen skulle vara gladare än vi om vi klarade att åka kollektivt, men nu är det inte så, säger han och gör en lång paus.

"Som kreatur"

- Det är som om man har glömt bort att vi är människor, som om man kör kreatur fram och tillbaka utan att ta hänsyn till att vi också har tider att passa och saker att göra för att ha ett drägligt liv, fortsätter han.

Lennart Cederblad är både arg och ledsen på politikerna, som han tycker har svikit de funktionshindrade.

- Om de ville skulle de kunna se till att vi får en färdtjänst som fungerar. Men det verkar inte som om någon bryr sig, avslutar han.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.