1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kulturchef sjukskrev sig efter lång konflikt

Lena Brorsdotter, kulturchef i Ronneby, går inte till jobbet efter en långvarig konflikt med biblioteks- och kulturnämndens ordförande Peter Bowin.
En incident på nämndens senaste möte blev droppen för kulturchefen.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2003

Efter biblioteks- och kulturnämndens (BoK) senaste möte har verksamhetschef Lena Brorsdotter inte varit på jobbet. Nämndens ordförande Peter Bowin och Brorsdotter hade kontroverser redan innan Bowin tillträdde som nämndordförande och efter en incident på det senaste BoK-nämndsmötet beslöt kulturchefen att stanna hemma. Hon blev sjukskriven och mår enligt uppgift mycket dåligt.

Ständigt motstånd

Sjukskrivningen blev kulmen på en lång period av, vad Lena Brorsdotter uppfattat som, ständigt motstånd och ifrågasättanden från Peter Bowin. Både politikern och kulturchefen har bestämda åsikter om hur Kulturcentrum och biblioteket ska skötas.

- Vi är informerade, men vill inte kommentera eftersom detta är ett pågående personalärende, säger både Kristiina Kosunen Eriksson, kommundirektör, och Elis Holgersson, avgående kommundirektör.

På mötet som blev droppen för kulturchefen diskuterades bland annat biblioteket på Hjorthöjden och dess framtida verksamhet.

Fick inget stöd

Efteråt hade Lena Brorsdotter och Peter Bowin ett eftersnack med också ett par andra politiker närvarande. Brorsdotter hade då anmärkningar mot något en nämndledamot sagt under mötet, men fick inget stöd av Bowin som tyckte att "det var väl inget att hänga upp sig på".

- Men inget som hände på mötet kan motivera en sådan reaktion som att stanna hemma. Jag är överhuvudtaget helt oförstående till det här. För en tid sedan konstaterade jag och Lena Brorsdotter att vårt samarbete hade förbättrats, säger Peter Bowin som nu ska ta nya kontakter med kulturchefen för att om möjligt reda ut situationen.

Kan inte bemöta

- Än så länge har jag väldigt svårt att bemöta något, eller försvara mig, eftersom jag inte vet vad det är jag anklagas för att ha gjort, fortsätter Peter Bowin och betonar att han inte har någon lätt uppgift som nämndordförande.

- Det är så lätt att skjuta på budbäraren, men man måste ha klart för sig att jag företräder ett minoritetsparti och att jag ibland måste verkställa beslut som majoriteten fattat.

Personalens stöd

På arbetsplatsmöten inom kulturenheten har det informerats om Lena Brorsdotters sjukskrivning och orsaken därtill. Brorsdotter uppfattar det som att hon har personalens stöd.

Stöd har hon också av vissa ledamöter i nämnden.

- Jag ska kontakta henne och höra hur hon mår och vad som har hänt. Det är viktigt att hon mår bra och kan komma tillbaka till jobbet, säger BoK-nämndens vice ordförande Olle Klein (fp).

BLT var i kontakt med Lena Brorsdotter i går eftermiddag. Hon ville inte gå i polemik med Peter Bowin från sjuksängen, men säger sig uppleva situationen som "mycket jobbig".

Christer Thörnquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.