1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Krimpersonal flyttas till Karlshamn

Polishusen i Olofström och Sölvesborg ekar allt tommare. Snart är det bara närpoliser kvar i de två orterna.
- Vi flyttar kriminalpersonalen till Karlshamn, säger polismästare Stellan Lundin.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2003

Som BLT berättat vid flera tillfällen tidigare ska Polisen i Blekinge spara.

Inledningsvis ska tolv miljoner kronor sparas. Bland annat ska receptionerna stängas och gränskontrollpersonal tvingas sluta. Dessutom har det under processens gång diskuterats om det behövs fem polishus i Blekinge. Och nu ser det ut som att polishusen i Olofström och Sölvesborg töms helt för att ersättas med lokaler för närpoliserna.

Bättre möjligheter

- Vi flyttar kriminalpersonalen till Karlshamn för att de ska få bättre möjligheter att jobba. Det kan bli ensamt om man sitter själv med utredningar, säger Stellan Lundin.

- Det är ett sätt att bättre tillgodose behoven för de som jobbar med spaning och utredning.

Bara närpoliser

Det betyder att den enda polispersonal som kommer att vara fast placerad i Olofström och Sölvesborg är närpoliser. Det innebär i sin tur att de nuvarande polishusen kommer att eka tomma då behovet av utrymme minskar kraftigt.

Men det finns hittills inga planer på att ta bort den fasta närvaron helt från de två orterna. I stället förs det diskussioner med Olofströms kommun om att hyra utrymme i kommunhuset. Liknande tankar finns för Sölvesborg.

Positiva signaler

- Med en sådan lösning kan det kanske gå att koppla polisen till kommunens reception. Det är också en fördel i att närpoliserna och kommunen socialfunktioner kommer närmare varandra. Det sker redan i dag nästan dagliga kontakter, så det kommer i så fall att underlätta, säger Stellan Lundin.

- Hittills har signalerna vi fått varit positiva.

Några detaljer är ännu inte klara. MBL-förhandlingarna med facken är inte klara. Nästa möte kommer att hållas i början av november.

goran.lindh@blt.se

0455-77 238

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.