Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kriminella Blekinge i ständig förändring

Vi gav oss i väg på jakt efter Blekinges mest brottsliga plats. Det visade sig att den flyttar på sig. Men några ställen har haft det tuffare än andra i år.
–  Det handlar mycket om vilka som är ute på banan, säger kriminalkommissarie Ingmar Harrysson.
Nyheter • Publicerad 10 november 2014
Omhändertagande. Oftast är det lugnt på numera trygga Ronnebygatan i Karlskrona. Men när polisen ingriper kan det gå hett till.
Omhändertagande. Oftast är det lugnt på numera trygga Ronnebygatan i Karlskrona. Men när polisen ingriper kan det gå hett till.Foto: Bengt Pettersson
Foto: Karta: Lennart von Dahn
Brottsligheten varierar. Gatorna kring torget i Ronneby ligger ofta öde under kvällstid. En omtalad otrygghet har väckt engagemang hos ronnebyborna det senaste halvåret.
Brottsligheten varierar. Gatorna kring torget i Ronneby ligger ofta öde under kvällstid. En omtalad otrygghet har väckt engagemang hos ronnebyborna det senaste halvåret.Foto: Patric Söderström

–  Det böljar fram och tillbaka. Graden av brottslighet beror helt vilka vi har att göra med för stunden. Är de som vi kallar för livsstilskriminella borta sjunker antalet stölder och inbrott drastiskt.

Att vara "borta" kan betyda framför allt två saker. Antingen att någon sitter i fängelse.

Annons

–  Eller att de själva, som oftast är missbrukare, inte orkar mer, känner sig risiga, och lägger in sig för behandling. Vi kan se det samma för våldsbrott. När vissa personer är borta sprider sig lugnet.

De flesta gaturånen har i år skett i Karlskrona och Ronneby– medan västra länet har mest problem med inbrottstjuvar.

Ronneby har en stökig period bakom sig med överfall på krogbesökare på väg hem eller på ung–domar ute på stan. Bytet har utgjorts av plånböcker, lösa kontanter, och en och annan mobiltelefon.

Polisen ser mönster med "löst sammansatta gäng". Också en konstellation i Sölvesborg där det handlat mer om droger och bostadsinbrott. I Ronnebys fall pejlade polisen in fem–sex 20–åringar som bott i stan en tid. De greps, släpptes igen, utreds och väntar förmodligen på efterräkning.

–  Under tiden övervakas de och följs upp. Annars blommar det snabbt upp igen, säger kriminalinspektör Tomas Pärlklo som arbetar med polisens underrättelseverksamhet.

Cykelstölder sker framför allt i städerna. Cykelställ kring järnvägssta– tioner, skolor, och i stadskärnan är utsatta.

–  Ofta är det cyklar som tas för en tillfällig färd och sedan lämnas. Men vi kan också se sådant som verkar vara rena beställningsjobb. Nyligen stals en ny–inköpt dyrare cykel som stod låst med cykellås inne i en låst källare bland en mängd andra cyklar.

Ett brott som sticker ut med spridning också på landsbygden är skadegörelse. Det handlar ofta om sönderslagna busskurer eller grindar och staket som förstörs, kanske i någon grannfejd.

Att få på truten ute på gatan är inte lika vanligt som förr. När det sker, händer det oftast bland festprissar i närheten av krogen. Nykter, städad och ute på en vanlig promenad, är du i stort sett trygg.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons