1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kräver egna elevskåp

Ungdomarna på Nättrabyskolan saknar låsbara skåp. Nu har flera mobiltelefoner och jackor försvunnit och elevernas tålamod tryter.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2002

För ett år sedan invigdes den nyrenoverade Nättrabyskolan. Samtidigt introducerades en ny sorts pedagogik där några av hörnstenarna var tillit och ansvar. Därför gjordes valet att inte installera några låsbara skåp till eleverna. Under den senaste tiden har det dock förekommit ett antal stölder av mobiltelefoner och jackor och även en plånbok har blivit länsad på dess innehåll. Ungdomarna på skolan har tröttnat och vill nu ha egna skåp där de tryggt kan förvara sina värdesaker.

Känns inte tryggt

- Det finns bara ett låsbart skåp för varje klass som vem som helst från klassen har tillgång till, berättar Sara Lindqvist som går i klass 6 A.

Hennes klasskamrat, Jenny Lilja, håller med om att det inte känns särskilt tryggt.

- Vi måste få egna skåp, kräver hon.

BLT träffar också Andreas Månsson från 7 B. Han berättar att hans pappa, som jobbar på F17 i Kallinge, har erbjudit skolan gratis skåp från militären.

- Rektorn ville inte ta emot dem, säger han.

Sara Lindqvist, Jenny Lilja och Andreas Månsson visar sedan elevernas gemensamma förvaringsutrymmen, ett antal lådor för varje klass där läroböcker, pennor och annat skolmaterial förvaras.

- Ni ser ju hur det ser ut, klagar Andreas Månsson och pekar ner i en av lådorna.

Böcker och papper ligger huller om buller och eleverna verkar uppriktigt trötta på situationen och framför än en gång kravet om egna, låsbara skåp.

Allt under kontroll

Rektor Swen-Ingvar Ekberg försöker tona ner det hela. När det gäller stölderna så säger han att det ligger på polisens bord och att allt är under kontroll.

- Det här förekommer på alla skolor. Det blir inte bättre för att man har skåp, menar han.

Han vill att de 750 som går på skolan ska verka som en stor familj där förtroende och ansvar väger tungt.

- Har eleverna mycket pengar med sig kan de låta lärarna ha ansvar för dem under skoldagen, säger han.

Inte heller det generösa erbjudandet från militären om gratis skåp är aktuellt.

- Skolan är inte bygd för det och vi kan inte ha risiga militärskåp längs våra väggar, tycker han.

ARVID JURJAKS

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.