1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Krav på fyrfilig E 22 klart

Region Blekinges fullmäktige går till Vägverket med ett krav om att göra E 22 till en fyrfilig motorväg genom hela länet. Debatten svängde mellan miljöhänsyn och tillväxt. När miljön förlorade valde Anna Carin Leufstedt (s) att svika sin partigrupp och gå på vänsterpartiets gröna linje.
Nyheter • Publicerad 24 april 2003

E 22 tog drygt två timmar av Region Blekinges fullmäktigesammanträde i Karlshamns Rådhus. Förslaget till ett yttrande från regionstyrelsen låg klart:

"E 22 ska byggas om till fyrfilig motorväg genom hela Blekinge inom en tioårsperiod".

Så blev beslutet också, men med tillägget att sträckorna Sölve-Trensum, Björketorp-Nättraby och Jämjö-Lösen är de mest angelägna.

Två läger

I den långa debatten som föregick beslutet delades fullmäktige upp i två läger. Socialdemokrater, moderater, folkpartiet och kristdemokraterna talade sig varma för behovet av tillväxt och satte likhetstecken mellan näringslivets utveckling och en fyrfilig E 22.

- Dagens E 22 uppfyller inte näringslivets krav på standard och vägen är ett hinder för utökade transporter och för nya handelsvägar från öst, menade Carl-Göran Svensson (m).

Folkpartiets Nils Ingmar Thorell talade om motorvägen E 22 som en möjlighet för människor att färdas för att träffas.

- Vi ska väl inte begränsa möjligheterna till transporter, sa han och hävdade att den politiska utmaningen ligger i att finna mera miljövänligt bränsle.

Bra kommunikationer

Vänstern, med Willy Söderdahl i spetsen, miljöpartiet, kpml(r) och delvis centern betonade dock miljöaspekterna och hävdade att länet skulle köra fast i en återvändsgränd om man bestämde sig för att satsa på motorvägstrafik som en grund för tillväxt.

- Människor vill ha bra kommunikationer, men det innebär inte att det nödvändigtvis måste vara bilar och motorvägar, sa Willy Söderdahl.

Han refererade till en undersökning som visar att kvinnor och ungdomar föredrar en utbyggnad av kollektivtrafik framför privatbilismen.

- Ska vi inte lyssna på alla dessa kloka kvinnor och ungdomar? undrade han.

Fick en s-röst

Willy Söderdahl (v) fick i alla fall en kvinna att lyssna, Anna Carin Leufstedt (s). Hon valde att överge partikamraternas motorvägsalternativ.

- Det handlar om ideologi, om att våga sätta ner foten när man känner att det blir fel. Jag tror på att gå ut med ett realistiskt krav om en 2+1 väg med mittvajer. Jag tror inte på att länets företagare flyttar härifrån om de inte får en motorväg, sa Anna Carin Leufstedt.

Miljöpartiet ville inte heller prioritera den fyrfiliga motorvägen i yttrandet till Vägverket.

- Det behövs inte en motorväg för vanlig trafik och den tunga trafiken borde gå på räls. Jag tycker vi har börjat i fel ände. Vi borde bygga järnvägarna först. När de är klara ser vi vad som blir över och då kan vi börja diskutera vägar, sa Claes Jansson (mp).

Efter drygt två timmars debatt beslutade Region Blekinges fullmäktige att skicka ett yttrande till Vägverket med krav om fyrfilig motorväg genom hela Blekinge.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.