Könsskillnader går allt lägre ned i åldrarna
- Det handlar om att pojkar och flickor ska få samma möjligheter. När man väl har fått på sig genusglasögonen ser man brister i jämställdheten överallt. Det ligger i ord, i "söt flicka", "tuff pojke". Det är beklämmande när man går in i affärer och bebiskläderna är indelade efter kön. Det ligger normer i allt, säger Maria Nordström, lågstadielärare på Rödebyskolan.
Regelbundna träffar Hon deltar i kommunens jämställdhetsprojekt JämBar. De som ingår i JämBar har diskuterat jämställdhetsfrågor, fått litteraturtips och gått på föreläsningar. De har också observerat sitt eget och kollegornas arbete med barnen, och diskuterat sina tankar med rektorn och den övriga personalen.
Tankar som Maria Nordström har fått genom projektet har hon fört med sig till skolan.
Lärarna på låg- och mellanstadiet träffas nu ett par gånger i månaden för att diskutera, ställa frågor och tipsa om böcker och filmer kring könsroller. Tanken är att de ska bli mer medvetna om hur de agerar mot pojkar och flickor, för att kunna förbättra sin pedagogik och bredda barnens roller.
Eget beteende förvånade Maria Nordström har bland annat filmat sig själv under en lektion, och blev förvånad när hon tittade på filmen.
- Jag märkte att jag blev väldigt irriterad på att en flicka pratade högt, mer än när en pojke var lika högljudd.
Också barnen har fått delta i arbetet. De har bland annat fått sitta i könsuppdelade grupper, där flickorna övat sig på att höras och pojkarna diskuterat läsande.
- Varje år gör alla elever i årskurs två i kommunen ett test med bland annat läsövning och diktamen. Skillnaderna mellan pojkar och flickor ökar. Läsning anses inte tillräckligt grabbigt enligt samhället, säger Maria.
Får grunderna hemma Eleverna har också fått delta i andra övningar. De har bland annat fått rita vad de vill bli när de blir stora. Och vad de velat bli om de haft ett annat kön. De nogrannt tecknade bilderna visade på stora skillnader. Som hos tjejen som vill bli djurskötare, men skulle välja polisyrket om hon var kille. Och pojken som hade bytt bort sin karriär som astronaut mot en framtid som delfinskötare, om han varit flicka.
Maria Nordström tror att lärarnas beteende och övningar till viss del kan påverka barnen, men att föräldrarnas handlande är viktigare.
- Det är hemma de får sina grunder, lär sig om rätt och fel, köper kläder, ser på tv. De grundläggande förebilderna är föräldrarna. Men någonstans kanske det landar ett litet frö från skolan, som kan växa när barnen blir lite större.