1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Kommunen saltade räkningen med 40 000 kronor

Miljö- och byggnadsnämnden saltade räkningen för Porsgöl Windpowers ansökan om vindkraftverk.
Nu sänker länsstyrelsen kommunens begärda avgift från 47 250 kronor till 7 500 kronor.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2013

Handläggarna fick sju likartade förstahandsansökningar om bygglov för vindkraftverk i Fågelmara. Och skrev sju nästan identiskt lika utlåtanden. För detta ville kommunen ha sammanlagt 47 250 kronor.

Men Porsgöl Windpower överklagade avgifterna till länsstyrelsen med motiveringen att det var orimligt många timmar som debiterats för att svara på de standardiserade ansökningarna. En handläggare på miljö- och byggnadskontoret hade skrivit upp 21 arbetade timmar inom ett och samma dygn.

Länsstyrelsen granskade underlaget och jämförde med det antal arbetstimmar som kommunens handläggare hade skrivit upp. Och gav bolaget rätt.

– De sju avgiftsbesluten är i stort sett identiskt utformade och det är i huvudsak samma handlingar som ligger till grund för besluten. Avgifterna är därför inte rimliga, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Kommunen får därför tillbaka ärendet med krav om att bolagets bara ska debiteras 7 500 kronor.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.