Kockums får sanering

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Mögel har spridit sig på Kockums administrativa kontor i Karlskrona. Nu ska en sanering genomföras och anställda erbjuds en hälsoundersökning från företaget.
Foto:Patric Söderström
Mögel har spridit sig på Kockums administrativa kontor i Karlskrona. Nu ska en sanering genomföras och anställda erbjuds en hälsoundersökning från företaget.

En anställd klagade på pollenallergi. Men i själva verket var kontoret mögligt.

Som SVT Blekinge kunde rapportera under torsdagen har det nyligen uppdagats att Kockums administrativa kontor i Karlskrona haft problem med mögel.

Uppgifterna bekräftas från fackligt håll. Det var en anställds snuva som fick upp frågan på dagordningen.

– Det fanns en oro hos en medarbetare i personalstyrkan som kände att han hade besvär med pollenallergi, och undrade om det kanske kunde finnas någon form av samband med jobbet, säger Stefan Österhof, skyddsombud.

  Det visade det sig ha. En beläggning hade uppstått längs fönsterkarmarna. Kockums genomförde arbetsplatsbesök och gjorde provtagningar på damm som fanns i anläggningens fönster.

  Efter analys kom beskedet. Lokalen måste saneras så snart som möjligt.

  – Man gjorde en undersökning när det här problemet hade uppstått och då konstaterades det att det låg till på det här viset, säger Jenny Nilsson, som är presstalesperson för Kockums ägare Saab.

  Facket bekräftar att även de fått besked om att lokalerna ska avgiftas redan nästa vecka.

  Under delar av processen med saneringen av Kockums kommer de anställda inte kunna befinna sig på sina kontor.

  – Arbetet med saneringen påbörjas redan nu på måndag har vi fått veta, för att få bort det mögel som finns i lokalerna, säger Stefan Österhof.

  Kockums, som ägs av Saab, har tagit fram en åtgärdsplan.

  – Jag kan inte gå in på exakt vad vi gör, men det finns en strategi, säger Jenny Nilsson, pressansvarig på Saab.

  Vissa yrkesgrupper är mer utsatta för faror på jobbet än andra. Till dessa hör Kockums, som är en industrimiljö, påpekar Nilsson.

  – Vi har utmaningar, precis som alla andra industrier, när det gäller miljö och arbetsmiljö, säger Jenny Nilsson.

  De anställda som känner sig oroliga har erbjudits möjlighet att genomföra hälsoundersökningar genom företaget. Förhoppningsvis har ingens hälsa påverkats på längre sikt.

  – Jag tycker Kockums har hanterat det här bra, riktigt bra. De var snabba med att erbjuda undersökningarna också, säger Stefan Österhof.

  Kockums kommer arbeta vidare med den här typen av frågor som rör trygghet och hälsa på arbetsplatsen även i framtiden.

  – Vi tar det här på stort allvar och det är jätteviktigt att jobba aktivt och målmedvetet för att minimera påverkan på miljö och hälsa, säger Jenny Nilsson.

  Kockums är en av Karlskronas största arbetsgivare. Bara i den lokal som nu måste saneras jobbar det omkring 250 personer, som alltså befunnit sig i direkt närhet av möglet under sina arbetsdagar.

  – Det är bra att det här har kommit fram, nu får vi hoppas att ingen kommit till skada av den här situationen med möglet, säger Stefan Österhof.