1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter
Om två veckor presenterar länsstyrelsen i Blekinge en utredning som tar upp kommande klimathot mot länet. - Vi jobbar med att ta fram direktiv till kommunerna.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2007

I våras inledde länsstyrelsen i Blekinge ett samarbete med länsstyrelsen i Skåne. Uppmärksamheten kring klimatförändringarna bidrog till att länen slog sina huvuden ihop. Både Blekinge och Skåne tillhör högriskområden om havsnivån höjs och kusterosionen ökar.

- Vi kände att här måste vi göra något, säger Kristina Stark, länsarkitekt på länsstyrelsen i Blekinge.

Den gemensamma utredningen tittar på vad stigande havsnivåer kan få för konsekvenser för länen. Framför allt på byggande och utformningen av nya bostadsområden i kommunerna.

- Vi tittar på anpassning och lokalisering av bebyggelse, och beräknar risker för översvämningar och erosion. Känsliga jordar som lätt eroderar finns främst i Skåne, men även i Blekinge. I Sölvesborg finns redan strandområden som har skadats, säger Kristina Stark.

Utredningen ska vara färdig i mitten av oktober och kunna ge rekommendationer för planering och byggande till länens kommuner.

Johanna Svedin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.