1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Klamydiatest kan beställas på nätet

Är du rädd att du fått klamydia? Drar du dig från att gå till doktorn för att testa?
Bara lugn. Nu kan du snabbt och diskret beställa ett test via nätet.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010

Snabbt, diskret och gratis. Så beskriver landstinget Blekinge sin lansering av klamydiatest via webben. Den som vill testa sig beställer testet på internet. Det kommer sedan hem i brevlådan och skickas sedan i retur för analys. Förhoppningen är att fler ska testa sig. Olof Blivik, överläkare och verksamhetschef för infektionsmottagningen, hoppas att tjänsten får genomslag i Blekinge:

– Klamydia är alltid ett problem, i synnerhet nu efter sommaren när många nya fall upptäcks. Unga män har inte samma naturliga kontakt med ungdomsmottagningar som kvinnor har. I och med att det nu blir enklare att testa sig hoppas vi på ett genomslag i den målgruppen, säger han i ett pressmeddelande.

– Det här underlättar enormt mycket för patienterna. Dessutom är testet som skickas ut detsamma som man redan använder i landstinget så det är lika säkert och tillförlitligt som tidigare, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom. Allt fler får sjukdomen och orsaken är troligen att det blivit mindre vanligt att använda kondom. Många vet inte om att de har sjukdomen, eftersom alla inte får några symtom.

Klamydia är allvarligt eftersom sjukdomen kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor. Därför är det viktigt att man får behandling tidigt. Genom behandling kan man alltid bli frisk från en klamydiainfektion.

Den 13 september infaller klamydiamåndagen, då klamydia på olika sätt uppmärksammas i hela Sverige. Redan nu kan dock alla över 15 år och som är folkbokförda i Blekinge beställa testet genom www.klamydiatest.nu. Testet är helt gratis att beställa.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.