1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

”Killarna växer när de lyckas”

Från livsstilskriminella som endast kommer i kontakt med samhället när de sitter inne, till välfungerande män med jobb och ett socialt liv. Krami visar vägen.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2013
?Vi pratar aldrig om brott ­eller behandlingar. Det är killarna själva som sätter upp reglerna?, säger Mikael Wickström som jobbar på Krami tillsammans med Camilla Blidh.
?Vi pratar aldrig om brott ­eller behandlingar. Det är killarna själva som sätter upp reglerna?, säger Mikael Wickström som jobbar på Krami tillsammans med Camilla Blidh.Foto: Hanna Franzén

För det handlar oftast om män. Sedan starten 2011 har bara en kvinna varit inskriven i programmet.

– Det finns få kända kriminella kvinnor i Blekinge. Jag tror vi har omkring 25 stycken, säger Mikael Wickström, socialsekreterare på Krami.

Männen är desto fler, runt 400 tror Wickström. Av dem har 43 sökt sig till Krami för att få hjälp med att komma tillbaks till ett vanligt liv.

– Av de 27 som är inskrivna hos oss i dag har 16 fått fast jobb, säger Camilla Blidh, fritidsledare.

De flesta saknar utbildning och arbetslivserfarenhet. Livet som kriminell är det enda liv de känner till vilket ofta skapar osäkerhet och sviktande självkänsla.

– Många har svårt med det sociala och blir nojiga när de vistas i större grupper. Vi tränar på allt sådant tillsammans.

Det kan vara föreläsningar, matlagningskvällar, minigolf eller bio. Många saknar vänner och behöver helt nya sociala sammanhang.

Engagemanget är viktigt och det är också det som är skillnaden, tror Mikael Wickström.

– Vi tillbringar så mycket tid tillsammans och bygger relationer. De kan ringa oss när som helst. Det betyder mycket för någon som har tappat tilliten till det mesta.

Alla som skrivs in på Krami får en praktikplats som efter sex månader ska leda till en anställning, vilket ­inte är helt lätt med dagens arbetsmarknad. Lösningen är en aktiv arbetsförmedlare med få klienter. Och uppföljning.

– Vi är med i det första mötet med arbetsgivaren och är alltid tydliga med personens bakgrund. Blir det problem så gör vi en brandkårs­utryckning och hjälper till, ­säger Mikael Wickström.

Krami har beskrivits som en lyckad verksamhet av ­både Arbetsförmedlingen och Brottsförebyggande rådet. I höst är det upp till Ronneby, Karlskrona och Karlshamns kommun att besluta om de vill fortsätta att vara med i finansieringen.

– De växer, blir raka i ryggen och stolta när de lyckas. Stolta över att vara en vanlig Svensson. Det vore förödande om man väljer att lägga ner, säger Mikael Wickström.

Maria Gisselquist
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.