1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Katterna dog för att slippa lida

Trots att de 13 katterna kunde fått nya hem valde länsveterinär Gunnel Wittander att låta avliva djuren.
Bakom ryggen på Kattkommando Syd.
-Katterna var inte tama, säger hon.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

Beslutet att avliva de 13 katterna som omhändertogs i december har väckt starka känslor. När BLT skrev om händelsen och att Kattkommando Syd efterlyste nya hem till katterna hörde många av sig och erbjöd nya hem åt djuren. Enligt Kattkommando Syd kunde samtliga kattliv ha räddats.

Men trots det valde länsveterinär Gunnel Wittander att låta avliva samtliga katter.

-Katterna tillhörde en man som blev sjuk och katterna var inte tama. De var skygga och rädda och för att inte orsaka djuren onödigt lidande i form av stress, fattade jag beslutet om avlivning, säger Gunnel Wittander.

Kattkommando Syds Birgitta Carlsson är starkt kritisk till Gunnel Wittanders agerande och menar att avlivning av djur går stick i stäv med Djurskyddsmyndighetens yttrande om att omplacering förordas framför avlivning. Hon anser också att länsveterinären bör avgå.

-Omplacering vilar på att djuren är tama och det var inte de här katterna, säger Gunnel Wittander, som inte säger sig ha några planer på att avgå.

Hon räds inte heller en eventuell anmälan till Veterinära ansvarsnämnden.

-Det står alla fritt att anmäla, säger Gunnel Wittander.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.