1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Karlskronamoderater backar efter kritiken

Nyheter • Publicerad 23 november 2007
Trycket är hårt på moderatledaren och kommunalrådet K-G Svenson.
Trycket är hårt på moderatledaren och kommunalrådet K-G Svenson.Foto: 

Moderatledarens numera rikskända uppgörelse med Sverigedemokraterna har väckt starka reaktioner - också från den egna partitoppen.

Först i landet Som första kommunalråd i landet bjöd K-G Svenson i förra veckan in sd-ledaren Richard Jomshof till förhandlingsbordet. Överenskommelsen mellan kommunpolitikerna i Karlskrona fördömdes under onsdagen av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Officiellt tog K-G Svenson lätt på kritiken. Han såg först inte ut att backa från det tidigare uttalandet som öppnat för fortsatta och bredare förhandlingar med Sverigedemokraterna. Men vid lunchtid tvingades K-G Svenson att ändra uppfattning.

I ett internt partibrev som BLT tagit del av skriver kommunalrådet:

" I fortsättningen får vi förhålla oss till att samtala men inte göra regelrätta förhandlingar."

Under eftermiddagen säger han trots det till BLT:

- Vi backar inte. Vi har inte haft förhandlingar med sd, vi har haft samtal. Brevet är ett förtydligande om det nu varit osäkert om vi följer policyn. Just i den här frågan med sd bör vi vara nogsamma i framtiden, säger han.

Richard Jomshof (sd) är dock inte orolig. Han skrattar till när BLT ber om en kommentar.

- Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag tror att de kommer att tvingas att förhandla med oss under mandatperioden. Och vi kan mycket väl komma i en situation där vi kan ställa krav. Är de inte villiga att förhandla med oss kan de få problem att få igenom sina förslag.

Han ger inte mycket för K-G Svensons brev.

- De sa innan valet att det var otänkbart att förhandla med oss. Nu har de ändå gjort det. Och jag vet ett antal frågor där de har uppvaktat oss, säger han.

"Inte ens dagspolitik" Oppositionsråd Christina Mattisson (s) litar inte på att moderaterna står fast vid det direktiv som gick ut till fullmäktigegruppen i Karlskrona i går.

- Nu är det inte ens dagspolitik längre, utan timmespolitik. Vem vet vad som gäller i morgon? Eller nästa dag? K-G Svensons ledarskap är reaktivt och det är inte alltid lätt att hänga med, säger hon.

Johanna Svedin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.