1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

K-G Svenson uppsträckt

Nu blandar sig Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt in i skolbråket i Karlskrona. Han riktar i dag hård kritik mot partivännernas uppgörelse med Sverigedemokraterna. - Vi ska inte regera med deras stöd.
Nyheter • Publicerad 22 november 2007
Foto: Hans G Friberg K-G Svenson (m).
Foto: Hans G Friberg K-G Svenson (m).Foto: Hans G Friberg
Foto: Scanpix
Foto: ScanpixFoto: 

Som BLT kunde berätta i går är Karlskrona den hittills enda kommun där moderaterna efter valet sökt aktivt stöd hos Sverigedemokraterna.

Uppgörelsen mellan kommunstyrelsens ordförande K-G Svenson (m) och sd-ledaren Richard Jomshof ledde i förra veckan till att den borgerliga minoriteten tvingades backa om förslaget att lägga ner Backaboskolan.

Och enligt K-G Svenson är moderaterna i Karlskrona nu beredda att förhandla med Sverigedemokraterna i alla frågor - utom invandringspolitiken.

Reinfeldt reagerade BLT:s uppgifter fick i går statsminister Fredrik Reinfeldt att reagera. Vid en pressträff i Växjö valde han att kommentera situationen i Karlskrona.

- Vi har varit tydliga. Vår partistyrelse har tagit ett dokument där det framgår att vi inte i några sammanhang skall regera med deras stöd. Men om de passivt ansluter sig till förslag som redan är lagda i en fullmäktigeförsamling kan vi inte göra så mycket. Jag kan inte det enskilda fallet, säger Fredrik Reinfeldt till BLT.

Men om man nu inte bryr sig om vad partistyrelsen beslutat?

- Det första vi kan göra är att prata med våra företrädare i Blekinge, ingen av dem var emot förhållningssättet innan vi tog beslutet i partistyrelsen kort efter förra valet. Beslutet togs i full enighet.

Vill in i värmen Statsministern anser också att Sverigedemokraternas agerande är ett försök av partiet att ta sig in i värmen.

- Det handlar om ett invandrarfientligt parti som inte delar våra värderingar på en rad områden. Nu är det upp till de moderata kommunpolitikerna i Karlskrona att tolka vad vi i partistyrelsen slagit fast, säger han till TT.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog är mycket kritisk till Fredrik Reinfeldts uttalande. Hon efterlyser en tydligare markering mot statsministerns partivänner i Karlskrona.

- Det är ju meningslöst att ha en policy, som det sedan står var och en fritt att själva tolka. Moderatledningen snackar om hur mycket de avskyr Sverigedemokraterna, men de är beredda att sälja ut vad som helst för att få makt. Det är uppseendeväckande, säger Marita Ulvskog till BLT.

Öppet brev till Reinfeldt Också SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland har reagerat på Karlskronamoderaternas sd-samarbete. Hon skickade under gårdagen ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt.

- Jag känner djup sympati för de Karlskronabor som får stå ut med en politisk ledning som blir först i landet med att legitimera ett odemokratiskt och rasistiskt parti som Sverigedemokraterna.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.