"Journalister mörkar sanningen"

Karlskrona Artikeln publicerades
Redaktionen i Karlskrona inleder dagen med ett morgonmöte. Där fördelas och diskuteras de jobb som ska göras under dagen.
Foto:Staffan Lindbom
Redaktionen i Karlskrona inleder dagen med ett morgonmöte. Där fördelas och diskuteras de jobb som ska göras under dagen.

En stor del av journalistens vardag handlar om att samla in fakta - som sedan blir reportage och artiklar.

På BLT görs detta dygnet runt. I fler kanaler.

Klockan 8.00 samlas redaktionen i Karlskrona kring mötesbordet. Några morgonpigga själar har redan varit i gång ett tag. Först på plats är webben; har det hänt något under natten som behöver följas upp? Hur ser flödet ut, vad är mest läst, har det kommit några kommentarer eller tips?

Nyhetschefen Gunnar Svensson går igenom mejl, kollar av nyhetsflödet, värderar nya tips och göra färdigt dagens arbetslista. Inte sällan görs det ändringar i sista minuten.

Morgonmötet leds av nyhetschefen och när dagens arbetsuppgifter fördelats och diskuterats sätter arbetet med att göra lokaltidning i gång på allvar. På redaktionen i Karlshamn sitter allmänreportern Towe Olsson. I dag har hon skrivtid. Två artiklar ska bli klara innan det är dags att boka nya jobb.

  Varför ville du bli journalist?

  – För att jag älskar att skriva och träffa nya människor. Alla har en historia att berätta och det är ett privilegium att få berätta dem.

  Det svåraste med jobbet är den misstro som finns mot journalistkåren berättar Towe. Att somliga tror att journalister vill hänga ut folk.

  – Vi vill ju bara skildra verkligheten.

  – Ibland får vi samtal från personer som tror att vi mörkar vissa saker, vilket vi absolut inte gör, säger hon.

  Att etablerad media skulle undanhålla nyheter eller vinkla sanningen är en svåravlivad myt. Vill man som läsare försäkra sig om att det man läser inte är förvanskat eller fabricerat är det viktigt att vara källkritisk.

  – En bra sak att ha koll på är att det finns en ansvarig utgivare. På så vis finns det någon som tar ansvar för det som publiceras och som kan ställas till svars, säger Tove Carlén, jurist och etikombudsman på Journalistförbundet.

  BLT har redaktioner i länets samtliga kommuner och en viktig del av den dagliga rutinen är att kolla av kommunernas diarier, det vill säga all inkommande och utgående post. Här hittas ofta uppslag till nyheter. Även landsting, länsstyrelse och andra myndigheter kollas regelbundet. Dessutom håller redaktionerna koll på att makthavarna i de respektive kommunerna sköter sina uppdrag.

  Polis och räddningstjänst är andra värdefulla källor till nyheter. Ett par gånger varje dag har redaktionen kontakt med polisen för att kolla av läget och gå igenom det senaste dygnets polisanmälningar.

  Många tips kommer också från läsare, allmänhet och företag.

  Klockan 17.00 stämplar morgongänget ut. Kvar blir en mindre styrka som fortsätter att bevaka länet fram till deadline. När alla sidor är godkända och skickade till tryckeriet går kvällsgänget hem för natten. Men nyhetsbevakningen sover inte. Innan den sista kvällsarbetaren hunnit stänga dörren om sig har nattwebben redan påbörjat sitt pass.