Jobbet blev en mardröm
Telefonerna ringer i ett. Ljudnivån är hög och de 20 telefonisterna på färdtjänstens beställningscentral arbetar febrilt med att ta emot så många samtal de bara hinner. De sitter i ett öppet kontorslandskap på andra våningen i Wämö center i Karlskrona, och skrivborden är samlade som i små öar. I fönstren står gröna växter i blå krukor.
800 resor om dagen
Beställningscentralen är hjärtat i färdtjänstens verksamhet. Varje dag kör Blekingetrafiken 800 färdtjänstresor, och alla bokas de via beställningscentralen.
- Innan jag började jobba här hade jag aldrig kunnat tro att det skulle ringa så mycket. Jag tar nog emot 40 samtal i timmen, säger Kjell Edelmalm, telefonist på beställningscentralen, samtidigt som det börjar ringa i hans telefon igen.
Många ringde och skällde
Kjell Edelmalm har arbetat på beställningscentralen i fyra år. Innan dess var han taxichaufför och körde just färdtjänst.
- Dagarna när vårt nya system kollapsade var nog de värsta jag varit med om. Hela tiden var det minst 12 personer i telefonkö, och många ringde och skällde eller var ledsna. Det värsta var nog att jag kände mig så maktlös. Ett tag ville jag nästan sätta mig i bilen och köra själv, säger han.
Det var den första januari som färdtjänsten i Blekinge satte det nya bokningssystemet i drift. Beställningscentralen hade laddat med extra personal och speciell utbildning. Men systemet kollapsade efter bara ett dygn eftersom det saknades viss utrustning som gjorde att det inte gick att skicka ut körordrarna till bilarna. Istället tvingades beställningscentralen ringa ut ordrarna och det gjorde att telefonväxeln blev överbelastad.
Varannan resenär
När det var som värst drabbades varannan resenär. Antingen av att bilen inte kom, av att den var försenad eller av extremt långa resor.
- Vi var beredda på att det kunde bli vissa inkörningsproblem. Men vi hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så illa som det blev, säger Kjell Edelmalm och vänder sig bort för att ta ännu ett samtal.
En kvinna vill boka en sjuktransport från sjukhuset till centrala Karlskrona. Hon berömmer Kjell Edelmalm för att det gick så lätt att komma fram.
Dubbelkollar allt
Patricia Cairenius sitter vid skrivbordet brevid Kjell Edelmalm. Hon har just lagt på luren. Nu kan beställningscentralen skicka ut körordrarna till bilarna, men Patricia Cairenius ringer runt till chaufförerna för att dubbelkolla att de kommer fram.
- Jag trivs väldigt bra här på jobbet. Men de där dagarna efter nyår var inte roliga. Då tänkte jag på jobbet hela tiden. Vi hann inte ha lunch eller raster och när jag slutade funderade jag mycket på de som drabbades, säger hon.
- Jag förstår att de var arga och ledsna. Men ibland blev jag lite trött på att de skällde på oss. Vi gjorde ju allt vi kunde, fortsätter hon.
Hundratals samtal
Anne-Sofie Svenson är färdtjänstansvarig på Blekingetrafiken. Hon berättar att hon fick hundratals samtal från arga resenärer. Hon öppnar ett block där hon skrivit ner alla samtal.
- Det var mycket skäll. Och det ringer fortfarande ganska mycket. Även om det fungerar mycket bättre nu har vi fortfarande förseningar och en del barnsjukdomar i systemet som vi måste få bort. Det gör att folk ringer och undrar om de kan lita på färdtjänsten.
Kan de det?
- Inte till 100 procent. Inte än. Men även om vi fick sämsta tänkbara start med det nya systemet tror jag fortfarande att det kommer att bli väldigt bra. Men vi kommer att få lägga mycket kraft på att bygga upp förtroendet för färdtjänsten igen, säger hon och slår igen blocket.
Det sista BLT hör när den gula dörren till beställningscentralen slår igen bakom oss är samma sak som vi hörde när vi kom. Telefoner som ringer - i ett.