1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

JK och rikspolischefen ger Blekingepolisen kritik

På hösten år 2000 greps tre nazister när de satte upp klistermärken i Rödeby. Gripandet har engagerat både Justitiekanslern och rikspolischefen.
De är överens om att Blekingepolisen varit dåligt insatt i lagstiftningen.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2002

Natten till onsdagen den 20 september greps nazisten Björn Björkqvist, så kallad propagandachef för Nationalsocialistisk front, NSF, på bar gärning när han satte upp rasistiska klistermärken i Rödeby. Han greps tillsammans med två yngre män och klistermärkena togs i beslag.

Bara JK kan väcka åtal

Men vad Blekingepoliserna inte kände till var att eftersom märkena framställts med en tryckpress så ska de likställas med utgivningen av en tidning. Och då faller eventuella brott under tryckfrihetsförordningen, där enbart Justitiekanslern, JK, kan väcka åtal och besluta om tvångsåtgärder.

JK beslöt att lägga ner utredningen mot Björn Björkqvist eftersom det inte kunde bevisas att brottet inte var preskriberat. JK lade också ner förundersökning mot fyra blekingepoliser som misstänktes för tjänstefel i samband med beslagen av klistermärkena. Som BLT tidigare berättat ansågs inte polismännen kunna ställas till svars eftersom de saknade kunskaper om lagstiftningen på området.

Men JK ville inte helt släppa Rödebyfallet. Samma dag som JK beslutade att lägga ner förundersökningen mot polismännen, den 24 september 2001, begärdes ett yttrande från rikspolisstyrelsen om kårens bristande kunskaper om tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det var en okunskap som förvånade JK, eftersom den skickat ut flera promemorior i ämnet de senaste åren.

Informationsslarv

För drygt en månad sedan kom svaret från rikspolisstyrelsen, som författats av rikspolischefen Sten Hekscher. Och Hekscher medger att det slarvats med informationen:

"Försändelsen med den senaste versionen, från april 2001, har inte kunnat återfinnas hos styrelsen; inte heller har sökning i diariet gett något resultat. Om den har kommit till styrelsen har den alltså kommit på villovägar", konstaterar Sten Hekscher, som kallar kunskapsmissen för "otillfredsställande".

Även Blekingepolisen har fått yttra sig till JK. I likhet med rikspolischefen konstaterar länspolismästare Madeleine Jufors att "kunskapen om detta rättsområde inte är tillfredsställande". Hon lovar att i samverkan med åklagare låta den aktuella frågan bli en del av den lokala utbildningen.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.