1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jävig miljöchef avslog sin egen ansökan

Karlskronas miljöchef var jävig när kommunen sa nej till sex vindkraftverk i Fågelmara.
Bygglovsansökan, som avslogs, hade han själv tagit fram i sitt tidigare uppdrag som konsult åt vindkraftsbolaget.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2013
Foto: 

Karlskrona kommun var först positiva till de planerade vindkraftverken i Fågelmaraområdet när Porsgöl Windpower skickade in bygglovsansökan och miljöinventeringen som deras konsult Robert Johannesson hade gjort.

Men under resans gång skar det sig mellan företaget och konsulten Robert Johannesson.

Samarbetet bröts och en tid senare fick Robert Johannesson tjänsten som miljöchef på Karlskrona kommun.

Där fick han ”sin egen” bygglovsansökan om vindkraftverken på sitt bord.

Parallellt med att miljö-och byggnadsnämnden kungjorde planen för vindkraftverken ändrade Försvarsmakten sin tidigare positiva inställning och sa nu tvärt nej till vindkraftsanläggningen.

Då backade även kommunen med Robert Johannesson som ny miljöchef.

– Ärendet har inte blivit handlagt korrekt, säger Peter Nyman, styrelseledamot i Porsgöl Windpower.

Bolaget överklagade till länsstyrelsen som efter granskning konstaterar att både miljöchefen och handläggaren på miljö- och byggnadskontoret var jäviga i beslutet att avslå vindkraftsprojektet.

Handläggare hade tidigare arbetet på länsstyrelsen och yttrat sig kritiskt mot vindkraftverken innan ärendet var klart i byggnadsnämnden. Sedan fick samma handläggare anställning på kommunen och där fick hon ansvaret för bygglovet.

– Det är inte rätt att en person som var vår konsult och som tog fram underlaget ska vara med att driva ärendet tillsammans med en handläggare som också bedöms som jävig, säger Peter Nyman.

Porsgöl Windpower advokat överklagade avslaget för de sju vindkraftverken och skriver att ”det är välkänt i kommunen att miljöchefen hyser ett personligt agg mot bolagets företrädare sedan den tid han var inhyrd som konsult. Och att detta gör honom olämplig att handlägga bolagets ärenden”.

Länsstyrelsen har nu skickat ansökningen tillbaka till miljö- och byggnadsnämnden

Fotnot: Totalt handlar vindkraftsprojektet om sex verk i Fågelmara och två i Porsgöl. Dessutom var det ytterligare tio verk i Flymenområdet.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.