1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

"Jakt med hund i snö ett rent djurplågeri"

Det pågår djurplågeri i Blekinges skogar, menar flera jägare i länet. Rådjur jagas med hund genom tjock skare med sönderskurna ben som följd.
Men trots att jägarna själva begär det, vill länsstyrelsen i Blekinge inte införa ett hundförbud.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2006
Sårbara. Skaren ligger tjock på snön och rådjur kan lätt skada sig om de blir jagade med hund. Foto: Staffan Lindbom
Sårbara. Skaren ligger tjock på snön och rådjur kan lätt skada sig om de blir jagade med hund. Foto: Staffan LindbomFoto: Staffan Lindbom
Karl Erik Rune från Tromtö, jägare sedan 50 år, är förvånad över länsstyrelsens beslut. Foto: MARCUS PALMGREN
Karl Erik Rune från Tromtö, jägare sedan 50 år, är förvånad över länsstyrelsens beslut. Foto: MARCUS PALMGRENFoto: MARCUS PALMGREN

Just nu pågår rådjursjakten i Blekinge. Det kalla och blöta vädret, men tjock skare på snön, gör att jagade rådjur lätt skadar sig.

-Det är så hård skare nu att rådjuren går ovanför snön. Blir de jagade av hund, så skär de sönder sig helt, säger Karl Erik Rune från Tromtö, jägare sedan 50 år och tidigare ordförande i Svenska strövarklubben i 20 år.

Han är en av de fem jägare som vänt sig till länsstyrelsen i Blekinge för att få till stånd ett förbjud mot jakt med hund på klövdjur, så som rådjur och hjort, under den pågående jaktsäsongen.

Jägarna måste ta ansvar

Men länsstyrelsen säger nej till hundförbud och menar att jägarna själva måste ta ansvaret för att rådjuren inte ska lida onödigt under jakten.

Bengt Almqvist, jurist på Länsstyrelsen i Blekinge, meddelar att inga beslut har tagits och att inga kommer att tas.

-I jaktlagstiftningen finns det redan skrivet att det inte är tilllåtet att jaga med hund vid sådant här väder, säger han. Vi tycker inte att vi behöver införa något hundförbud.

Karl Erik Rune är minst sagt förbannad på beslutet och tycker att det verkar som om man struntar i frågan i Blekinge.

-Det här är det mest ansvarslösa jag hört i hela mitt liv. Så naivt och dumt, morrar Karl Erik Rune. Det är som om polisen skulle säga "vi gör inga fartkontroller, det får förarna själva ansvara för."

Rådjuren redan svaga

Han menar att det är rent djurplågeri att jaga med hund så som vädret är nu.

Rådjuren är redan så svaga att de inte har en chans att överleva de skador de får av skaren. Om de kommer undan från jägaren och hunden, så klart.

Länsstyrelsen i Kalmar införde hundförbud redan för en vecka sedan. Där menar de att de rådande väderförhållanden kan medföra att rådjur utsätts för onödigt lidande vid jakt med hundar. Bengt Almqvist säger dock att Länsstyrelsen i Blekinges beslut har tagits tillsammans med länsjaktsombudsmännen i södra Sverige.

Men Karl Erik Rune tycker det borde säga länsstyrelsen något när fem välmeriterade jägare själva vänder sig till dem och vill ha ett förbud.

- Vi jägare kan inte göra något åt dem som struntar i sina skyldigheter. Länsstyrelsen bara skyfflar bort ansvaret. Vi har 5000 jägare i Blekinge och många struntar fullständigt i rådjuren. De vill bara ha sin söndagsstek.

Magnus Edlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.