”Jag hoppas du får AIDS”

Blekinge Artikeln publicerades
Trots att Elina Gustafsson står upp mot näthatarna, sätter det sina spår. ”Det påverkar mig i vardagen, jag trodde aldrig att jag skulle behöva sortera brev. De utan frimärken uppfattar jag som värst, trots att innehållet kan vara tio gånger värre i breven med porto”.
Foto:Mats Blennow
Trots att Elina Gustafsson står upp mot näthatarna, sätter det sina spår. ”Det påverkar mig i vardagen, jag trodde aldrig att jag skulle behöva sortera brev. De utan frimärken uppfattar jag som värst, trots att innehållet kan vara tio gånger värre i breven med porto”.

Elina Gustafsson har kallats de vedervärdigaste saker på nätet.

Men hon fortsätter ta kampen mot grova övertramp och hat.

– Tjejer hör av sig för råd och bara det gör att det är värt det.

Elina Gustafsson är en ung socialdemokratisk politiker och krönikör som brinner för vissa ämnen.

– Står du för antirasistiska och feministiska frågor så retar det vissa personer att tända till på alla cylindrar.

För detta har hon fler gånger än hon kan räkna, hotats med och kallats vedervärdiga saker som inte lämpar sig i tryck.

  – Alla offentliga personer har nog varit utsatta någon gång. Men det som är skillnaden när du är ung och framförallt kvinna, är de sexuella påhoppen, säger Elina Gustafsson.

  Hon säger att hon delar upplevelserna med många andra krönikörer och offentliga personer som är kvinnor.

  – Jag vet att jag inte är ensam i detta och det visar ju att det är så utbrett.

  – Sunt förnuft suddas ut när man kommer ut på internet. Det värsta är att när man kollar upp personerna är det vanliga familjepappor som skriver ”jag hoppas du får AIDS”.

  Hon försöker ta debatten och bemöta fula ord, bisarra slutsatser och ibland helt osanna citat hon påstås ha sagt. Men det är svårt även när folk ”ångrar sig” och plötsligt skriver att de tycker hon är snygg.

  – Det blir svårt att veta hur man ska ta en sådan komplimang från en person som två minuter tidigare skrivit att jag borde bli våldtagen, säger Elina Gustafsson.

  Flera gånger har hon polisanmält yttranden men det har slutat i nedlagda förundersökningar.

  – Jag tycker den största bristen i yttrandefriheten är att det inte finns utrymme för att fälla någon som utnyttjar den till att vräka ur sig hot och hat mot oliktänkande.

  Hon säger sig ha slutat leta upp vad folk skriver om för att det helt enkelt inte är värt det.

  Elina Gustafsson fortsätter dock stå upp mot näthatet, både i offentligheten och det privata, men det är inte alltid det går att borsta av sig.

  – I början var jag väldigt rädd, tyckte det var jätteobehagligt. Det har aldrig hänt något i verkliga livet, men det sätter sig i huvudet.

  Elina Gustafsson säger att hon har en son som kan hantera en ipad trots att han ännu inte går på pottan. Därför funderar hon mycket på hur kommande generationer kommer att agera på nätet och ser att vi vuxna har ett stort ansvar.

  – Jag har också ofta undrat över hur det påverkat mig i mitt eget nyttjande av yttrandefrihet. Kan det vara så att jag inte använder mig av de formuleringar jag skulle ha gjort annars?