1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jacek är ensam på arenan

Han bjuder in sig själv till politikernas fotbollsturneringar, står som enda namn på listan och ror därmed ensam miljöpartisternas skuta över Olofsröms åar och dalar.
Nyheter • Publicerad 13 september 2006
Foto: 
Foto:Sanna Nilsson Träig debatt. En fnöskrtorr vuxendebatt och en träig politik gör att de unga inte får en rättvis inblick i vad demokrati och påverkan innebär, menar Jacek Jurkowski.
Foto:Sanna Nilsson Träig debatt. En fnöskrtorr vuxendebatt och en träig politik gör att de unga inte får en rättvis inblick i vad demokrati och påverkan innebär, menar Jacek Jurkowski.Foto: 

Miljöpartiets lista i Olofström är kort och koncis. Ett namn pryder hela blanketten. Jacek Jurkowski är ensam kämpe i politikens fullmäktige-arena.

- När jag fick hem valsedeln och läste att där stod "du får endast kryssa i ett namn" kunde jag inte låta bli att skratta. Nu skriker väl folket ute i valstugorna av glädje, säger Jacek Jurkowski.

Därefter drar han i gång i ett verbalt formula ett-lopp. Förslagen att förbättra Olofström och människornas tillvaro svischar förbi i ett rappt tempo och tre ord kan hålla samman de olika ämnen han berör: solidaritet, närhet och långsiktighet.

Ser långsiktigt För det handlar om att hitta lösningar som inte bara fungerar för stunden eller för den närmaste mandatperioden. Löningarna ska hålla en hel livstid och ändå längre.

Han tar naturligtvis upp endel miljöfrågor och nämner förhoppningen om att Blekinges olika agenda 21-grupper gemensamt ska stärka marknaden för lokalproducerade varor.

Men han pratar också om att plocka ner lösningar och beslut till lägre nivåer.

- Om vi tittar på matsituationen på äldreboenden eller inom skolan så tror jag att varje enhet själva skulle kunna bestämma vilken mat de vill köpa in. Nu ska allt gå genom kostchefen, säger Jacek Jurkowski som tror att fler beslut kan fattas på lägre nivåer.

Slår ett slag för ungdomar Jacek vill få fram mer kravmärkta och rättvisemärkta varor. Men han vill också stärka en rättvis handel, där konsumenten tar ansvar för att inte utnyttja svagare händer i underutvecklade länder.

Men den fråga som tar störst plats under samtalet är ungdomarnas villkor i politiken.

- Pratar vi demokrati, pratar vi inte om att sätta upp fler papperskorgar eller att idrottshallen ska ha ett mjukare golv. Vi måste börja våga ta ungdomarna på allvar. Ge dem riktiga redskap, få dem delaktiga så att de känner att de räknas, säger han och lägger fram förslag som visar hur skolan, på ett mer ungdomsvänligt sätt, ska ge en skjuts in i det politiska livet.

- Att involvera ungdomarna på ett vettigt sätt är också att se till att Olofström inte blir en utflyttarkommun. Får de vara med och skapa ett bra samhälle nu är chansen att de kommer tillbaka efter att ha studerat mycket större, säger han.

Vill ha mer kultur Själv vill han se mer kulturliv och fler undomsaktiviteter i Olofström. Men det är inte bara ungdomarna som Jacek Jurkowski vill göra mer synliga. Han vill värna om de minoriteter som har det svårt.

- Att anpassa samhället till de funktionshindrade är jätteviktigt. Vi fattar inte hur det är att exempelvis helt plötsligt inte längre kunna se, säger Jacek.

Han tycker att kommunen borde återinföra den så kallade heminstruktören som tidigare fanns för att ledsaga den som drabbats av ett funktionshinder.

Sanna Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.