1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Inget skadestånd för klottrarna

De flesta fastighetsägare blir utan skadestånd efter klottervågen i Ronneby. Bevisningen som åklagare tagit fram räcker inte och de tre ynglingarna frias i de flesta fallen.
– Det behövs mer än deras taggar för att fälla, säger lagman Pia Johansson som hoppas att domen överklagas och blir prejudicerande.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2013
Blir utan skadestånd. Klottrarna har använt sina taggar, signaturer, när de klottrat på bland annat murar och fasader i Ronneby. Men det räcker inte som bevisning och därför frias ynglingarna i fler fall än de fälls vilket leder till att fastighetsägarna inte kan få ut något skadestånd.
Blir utan skadestånd. Klottrarna har använt sina taggar, signaturer, när de klottrat på bland annat murar och fasader i Ronneby. Men det räcker inte som bevisning och därför frias ynglingarna i fler fall än de fälls vilket leder till att fastighetsägarna inte kan få ut något skadestånd.Foto: Polisen
Blir utan skadestånd. Klottrarna har använt sina taggar, signaturer, när de klottrat på bland annat murar och fasader i Ronneby. Men det räcker inte som bevisning och därför frias ynglingarna i fler fall än de fälls vilket leder till att fastighetsägarna inte kan få ut något skadestånd.
Blir utan skadestånd. Klottrarna har använt sina taggar, signaturer, när de klottrat på bland annat murar och fasader i Ronneby. Men det räcker inte som bevisning och därför frias ynglingarna i fler fall än de fälls vilket leder till att fastighetsägarna inte kan få ut något skadestånd.Foto: Förundersökningsprotokoll / Polisen

Sedan sommaren 2012 och fram till mars i år har det klottrats på ett stort antal platser runt om i Ronneby och orsakat skador för miljonbelopp. Tre pojkar åtalades för 66 fall av klotter sedan polis och åklagare hittat deras taggar, signaturer som graffitikonstnärer använder, på väggar, tåg och offentliga platser.

Pojkarna frias i ett 50-tal av fallen, vilket innebär att de drabbade fastighetsägarna inte kan få något skadestånd om domen står fast. Hittas inte de skyldiga till brotten finns det ingen att kräva ersättning för.

– Om domen står fast är utsikterna för skadestånd väldigt liten, säger Pia Johansson som under hösten ska ta ställning till kraven som riktas mot de skyldiga och deras familjer.

Anledningen till att de frias är att bevisningen inte räcker. Under rättegången fick ledamöterna lära sig massor om klotterkulturen av ett expertvittne som bland annat berättade att det finns en oskriven regel att de visar lojalitet och respekt för varandra genom att aldrig använda andras taggar. Att de tre brukar använda taggarna räcker inte heller som bevisning.

– Juridiskt är det inte tillräckligt med taggar. De kan förfalskas så det krävs mer som binder dem till klottret. I de fall där de döms finns filmer och bilder som de själva tagit eller som i något fall där polisen haft riktade spaningsinsatser och spår efter dem, förklarar Pia Johansson och fortsätter:

– Det är ett fåtal fall där åklagaren har den bevisningen. Det är troligt att det är pojkarna i de andra fallen också, men det går inte att utesluta att det är andra.

I något fall har pojkarna hävdat att de inte varit i Ronneby när det klottrats, men detta har inte kontrollerats. Likaså har de i utredningen låtit bli att ta fram filmer från övervakningskameror. Oklarheter som kunnat avhjälpas genom ytterligare utredningsarbete, men rätten menar att oklarheterna inte ska ligga de tilltalade till last.

Pia Johansson vill inte påstå att det slarvats i utredningen, men eftersom bevisning saknas finns det inte tillräckligt med grunder för fällande domar. Men hon hoppas att målet ska bli prejudicerande i Högsta Domstolen så att det klargörs om en tagg är så viktig att den inte kan förfalskas. Det finns två mål tidigare, ett i Svea Hovrätt, Stockholm, och ett i Hovrätten för Västra Sverige, Göteborg, och i det ena fallet räcker taggen som bevisning, men inte i det andra.

– Jag vill ha en klarhet i det. Är personliga taggar så viktiga att de inte kan förfalskas, säger Pia Johansson.

Hennes uppfattning är att pojkarna varit fullt medvetna om vad de gjort men inte kunnat överblicka konsekvenserna av sitt klottrande. Om pojkarna dömts hade det handlat om miljoner i skadestånd vilket hade kunnat rasera deras eget och familjernas liv. Med klottret har de velat uttrycka sig och bli sedda.

Efter de nya kunskaperna om klotterkulturen som förhandlingarna gett rätten, tycker hon att det finns ett samhällsansvar. Det behövs platser och utrymmen där ungdomarna lagligen kan uttrycka sig genom att måla graffiti och teckna taggar. I Ronneby finns det, men enligt pojkarna var de på fel ställen och de räcker inte.

– Vi måste acceptera att klotterkulturen finns. Men det är kolossalt kostsamt att sanera och är dessutom väldigt farligt om de klättrar ner på perronger och tåg, menar Pia Johansson.

Rätten var enig i sitt beslut.

I de här fallen blir ynglingarna fällda:

? Två Öresundståg som stod på stationen utsattes för klotter av 15-åringen i januari. Tågen tillhör Veolia Transport.

? Fasader till tre av Hälsocenters fastigheter utsattes för klotter av 15-åringen och 19-åringen i januari. Byggnaderna tillhör Ronneby kommun.

? Ronneby Sporthalls fasad utsattes för klotter av 15-åringen och 19-åringen den 17 januari. Måls-ägare är Ronneby kommun.

? Väggarna till en hiss på Järnvägsgatan klottrade 15-åringen på mellan den 23 och 24 januari. Fastighetsägare är Ronneby kommun.

? Elskåp, fasader och skyltar vid Willys blev utsatta för klotter mellan den 5 och 6 februari. Måls-ägare är Lågpris i Ronneby och 16-åringen har erkänt.

? En klätterställning på Volontärbacken, tillhörande Ronneby kommun valde 16-åringen att klottra på den 7 februari.

? En fasad på Hälso- center utsattes för klotter den 7 februari. Det var 16-åringen som klottrade på landstingets lokaler.

? En container på Volontärbacken, tillhörande Rangsells, klottrade 16-åringen på den 7 februari.

? Elskåp och trafikskyltar på Nedre Brunnsvägen fick 15-åringens klotter på Nedre Brunnsvägen. Måls- ägare är Ronneby kommun.

De döms till:

? 15-åringen döms till 35 timmars ungdomstjänst för grov skadegörelse i två fall och skadegörelse i fyra fall.

? 16-åringen döms till 20 timmars ungdomstjänst för skadegörelse i fyra fall och för ringa narkotikabrott.

? 19-åringen döms till 100 dagsböter för skadegörelse vid två tillfällen.

Viktoria Nimlin
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.