”Inget filter i huvudet innan man trycker enter”

Blekinge Artikeln publicerades
”Självklart skrivs det en massa saker som inte skulle ha sagts om det varit öga mot öga. Det blir en trygghet när du sitter bakom skärmen”, säger Andreas Glingfors.
Foto:Marcus Palmgren
”Självklart skrivs det en massa saker som inte skulle ha sagts om det varit öga mot öga. Det blir en trygghet när du sitter bakom skärmen”, säger Andreas Glingfors.

När polisen Andreas Glingfors föreläser om ungdomars grova påhopp i den digitala världen, brukar föräldrar förfäras och fördöma. Men de vuxna är lika goda kålsupare.

– Det är så tröttsamt att man inte tänker till före. Det finns inget filter i huvudet innan man trycker enter, säger Andreas Glingfors.

– Sedan går det fort i den digitala världen och man hinner landa i eftertanke först när folk ifrågasätter eller konfronterar en.

Vad triggar oss till kränkningar utan eftertanke?

  – Det är bland annat heta ämnen som människor kan bli provocerade av, exempelvis invandringen, tiggare, politiken, polisens arbete eller offentliga personer.

  Hur försvarar sig de som går över gränsen?

  – Många gånger förklaras det med att man inte menade det man skrev eller att det tolkats på fel sätt. Men det hela är rätt basic - finns det avsändare, finns det mottagare som kan tolka saker på olika sätt.

  Många gömmer sig bakom Yttrandefrihetsgrundlagen trots att det är en frihet under ansvar, påtalar Glingfors.

  – Om vi istället tänkte ”kan jag stå för det här om jag skulle stå och säga det i direktsändning?”. Då hade du nog fått svaret.

  Med YGL kommer även skyldigheter men de flesta anmälningar leder sällan till att någon lagförs.

  Andreas Glingfors förespråkar konfrontation som ett led i ett brottsförebyggande arbete med barn och ungdomar. Att helt enkelt åka hem till vederbörande och ta ett allvarligt snack.

  – Det har jag använt vid flera tillfällen när vi har ett ärende som inte kommer nå hela vägen i rättskedjan.

  BLT har berättat om hur ett inlägg piskade upp en hatstorm mot en tiggare på Hasslö. Kort efter det var Andreas Glingfors på Hasslö.

  – Det är en av få gånger jag svurit under en föreläsning. När jag visade artikeln för föräldrarna blev det tyst en lång stund. Hur ska vi kunna bedriva vårt arbete när flera vuxna inte föregår med gott exempel, säger han.