1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ingen tar ansvar för landets elförsörjning

Räkna med fler långvariga strömavbrott.
Elbolagen har under tio år medvetet slarvat med underhållet av näten.
Och eftersom ingen ansvarar för att landets elförsörjning fungerar kan bolagen fortsätta att göra som de vill.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2002

Elbolagen i Sverige har ingen skyldighet att laga strömavbrott inom en viss tid. Och de återkommande och långvariga avbrotten som de senaste vintrarna drabbat hundratusentals abonnenter i Blekinge och övriga landet förvånar inte Åke Pettersson, Stockholm. Han har på uppdrag av försvarsdepartementet gjort en stor utredning om sårbarhet och säkerhet i det fredstida samhället.

- Här finns ett samband med brist på krav på säkerhet och brist på tillsyn från det svenska samhället, säger Åke Pettersson.

Skärpning utan udd

Inte förrän i våras skärptes ellagen med ett krav på säkerhet i den svenska eldistributionen. Innan dess gjorde elbolagen som de ville. Skärpningen är dock ganska uddlös.

Övervakningen av elbolagen är uppdelad på tre myndigheter: Elsäkerhetsverket, som bevakar säkerheten för människor och djur, Energimyndigheten, som ansvarar för att nätbolagen inte tar ut oskäliga avgifter, och Svenska Kraftnät, med tillsyn över sin egen verksamhet i stamnätet.

Utan kontroll

Ingen myndighet har ett samlat ansvar för att elnäten fungerar som de ska. Därför finns det heller ingen som kontrollerar att elbolagen efterlever det skärpta kravet i ellagen på säker eldistribution.

- Ingen kan svara på frågan om vi i dag har ett säkrare system än för fem eller tio år sedan. Det är naturligtvis en allvarlig brist, eftersom elen är avgörande för samhällets funktionsförmåga, säger Åke Pettersson.

Höga vinster

Problemen med elavbrott har förvärrats betydligt efter avregleringen av elmarknaden för snart tio år sedan. Då minskade elbolagens sina nätinvesteringar kraftigt, samtidigt som den fasta nätavgiften höjdes.

- Elbolagen har tagit ut höga vinster på nätverksamheten, som ju är privata monopol. Sedan har vinsterna använts för att konkurrera med varandra på den rörliga delen, det vill säga den el som säljs.

Följden är ett eftersatt nätunderhåll som vi i dag får uppleva konsekvenserna av. När det snöar eller blåser går strömmen på många håll i landet. Och avbrotten tar ofta lång tid att åtgärda eftersom elbolagen även skurit ner kraftigt på personalsidan.

"Acceptera inte"

Efter förra vinterns många och långa och strömavbrott har elbolagen ökat investeringarna i sina nät. Men enligt Åke Pettersson räcker inte det.

- Underhållsbehovet är stort. Ska man isolera luftledningarna i skogsområden tar det 15 år eller mer med dagens investeringstakt.

Så vi kommer att få vänja oss vid långa strömavbrott?

- Nej, det tycker jag inte att man ska acceptera.

Vad har vi för alternativ?

- Alternativet är att skapa ett tryck på bolagen så att de ökar investeringarna, men också att öka trycket på den politiska ledningen så att den tar ett större ansvar för säkerheten.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.