1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Illern Myran gillar att gå på stan

Det finns husdjur. Och så finns det husdjur som väcker uppmärksamhet. BLT följde med illern Myran i Karlskrona på promenad.
Nyheter • Publicerad 5 november 2007
PROMENAD. Per Bertland och Eelin Karlsson väcker uppmärksamhet när de är ute och går på stan. Men det är inte de själva som folk tittar nyfiket på. Det är Myran, deras iller. Foto: Patrik Söderström
PROMENAD. Per Bertland och Eelin Karlsson väcker uppmärksamhet när de är ute och går på stan. Men det är inte de själva som folk tittar nyfiket på. Det är Myran, deras iller. Foto: Patrik SöderströmFoto: 
NYFIKEN. Per Bertland och Eelin Karlsson har fullt upp med sin iller Myran. Hon är en pigg och nyfiken liten krabat, som gillar höstlöv.
NYFIKEN. Per Bertland och Eelin Karlsson har fullt upp med sin iller Myran. Hon är en pigg och nyfiken liten krabat, som gillar höstlöv.Foto: 
Foto: 
Myran är ett nyfiket litet djur som matte och husse hela tiden får hålla ögonen på. Nya skor i hallen. Det gillar Myran och hon kryper gärna ner för att se vad som finns på insidan.
Myran är ett nyfiket litet djur som matte och husse hela tiden får hålla ögonen på. Nya skor i hallen. Det gillar Myran och hon kryper gärna ner för att se vad som finns på insidan.Foto: 
En iller har ett bett anpassat för jakt. Men en tamiller bits i stort sett aldrig, och om Myran gör det är bettet inte hårt.
En iller har ett bett anpassat för jakt. Men en tamiller bits i stort sett aldrig, och om Myran gör det är bettet inte hårt.Foto: 

Vissa ser hunden som det optimala husdjuret. Andra gillar katter bättre. Men att Karlskronabon Eelin Karlsson skaffade en iller förvånade få i hennes omgivning. Intresset för det lilla djuret har hon haft sedan åttaårsåldern. Det är inte det vanligaste husdjuret, men det är heller inte det ovanligaste.

- Förr var det vanligt med jaktillrar. Många hade en iller hemma som användes vid harjakt, berättar Eelin Karlsson.

Mer jobb Det finns uppfödare i Sverige för både husdjurs- och jaktiller. Eelin Karlsson och hennes sambo Per Bertland bestämde sig för lite mer än ett halvår sedan att skaffa en. Och det blev en iller, Myran, från en jaktkull.

- Det blev lite mer jobb med henne. Men nu är hon snäll och mysig. Vi har katt också och det fungerar bra, säger Eelin Karlsson.

Paret har haft mycket jobb med den nu sju månader gamla illern. Det handlar om ett djur som både är piggt och nyfiket.

- Det är värre än att ha en valp. I början bet hon oss i öronen när vi sov och var med överallt hela tiden, säger Per Bertland.

- Det var så illa en period att man var tvungen att stänga in sig för att få lugn och ro.

Trodde var råtta Men de ångrar sig inte. De trivs med det lilla, men uppmärksamhets- krävande, sällskapet. Fast Myran kräver inte bara uppmärksamhet, hon drar uppmärksamhet till sig också. På de dagliga promenaderna på Trossös gator och i parkerna kommer folk fram mest hela tiden.

- Men ibland blir det kanske lite fel. För några dagar sedan mötte vi en äldre dam på gatan. Hon trodde att det var en råtta som kom springande och höjde sin käpp och skulle slå ihjäl den, säger Eelin Karlsson och skrattar.

Hon poängterar att det är ett underbart husdjur. Men att skaffa en iller kräver kunskap om djuret och tålamod. Så det krävs eftertanke.

- Man måste läsa på ordentligt innan och verkligen tänka efter innan man köper en iller. Sedan kräver den uppmärksamhet hela den vakna tiden. Och illrar kräver mycket omvårdnad, berättar Eelin Karlsson.

Sover i sängen Myran är som sagt sju månader nu. Hon har blivit en riktig tam-iller och sover gärna i husses och mattes säng. Och morgontrött är hon.

Eelin Karlsson vill gärna ha en iller till. Men när hon säger det är inte Per Bertland lika övertygad. Han har ännu inte glömt de första månadernas jobb med den unga Myran.

- Nja, en till ... Vi får se, säger han, men Eelin Karlsson räknar med att gå segrande ur den "tvisten":

- Jodå, det blir en till.

En iller leker hela livet

-En iller blir omkring 7 år, men kan bli ända upp mot 11-12 år.

-Den vilda illern är ett piggt och nyfiket litet mårddjur, släkt med bland annat utter, mink och järv.

-Den väger 0,6-2,5 kg och lever vilt i södra Sverige upp till Mälardalen. Illern är ett utpräglat nattdjur som livnär sig på smågnagare, grodor och om möjlighet ges även på fåglar.

-Redan de gamla egyptierna började tämja iller till råttjakt och under senaste århundraden har illern fått tjäna som fattigmans jakthundar, då illrar inte kostade lika mycket i inköp och inte åt lika mycket som en hund. Många som var barn under andra världskriget kommer ihåg hur man hade iller hemma till kaninjakt. Fortfarande är det vanligt i Skåne och på Gotland att använda iller till jakt på kaniner.

-Illern leker mycket och fortsätter att leka hela livet. Den tycker mycket om rör, pingisbollar och att leka med dig. En iller är mycket social och tycker om att vara där du är.

Källa: www.illervanner.se

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.