1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Ica bojkottar Östersjötorsken

Ica bojkottar Östersjötorsk. I stället väljer affärskedjan torsk som fiskats i Atlanten och packar under eget märke.
- Jag vill inte kalla det bojkott, säger Niklas Warén, chef för kvalité och miljö.
Nyheter • Publicerad 22 april 2002

Det hotade torskbeståndet i Östersjön engagerar. Handlarna skärper nu kraven på den torsk som säljs i butikerna.

Minst 40 centimeter

Konsum har tidigare beslutat att endast sälja torsk som är minst 40 centimeter lång. Beslutet gäller både fryst och färsk fisk.

Ica nappar också på restriktionerna. Affärskedjan köper redan i dag mest torsk från Atlanten och packeterar under det egna varumärket.

Ica går nu ett steg ytterligare. Kedjan övergår till att endast köpa in Atlanttorsk och förpacka under eget märke. Med andra ord bojkottar Ica i fortsättningen fisk som kommer från Östersjön.

Däremot har affärskedjan även fortsättningsvis kvar Östersjötorsk från andra fabrikörer i sina kyldiskar.

Men Niklas Warén, chef för kvalité och miljö, vill inte använda ordet bojkott.

- Fiskeriverkets experter rekommenderar att torskfisket i Östersjön ska upphöra. Vi är oroliga för situationen och gör vad vi kan. Det vi har kontroll över är det vi packar under eget märke. Men jag vill inte kalla det en bojkott att vi endast väljer fisk från Atlanten, säger Niklas Warén, och berättar att kedjan också tänker formulera inköpskrav för att säkra den hotade Östersjötorsken.

- Det är en fråga vi arbetar med. Vi för dialoger med våra stora leverantörer.

Priserna kan stiga

Vid Ica Maxi i Lyckeby säljs ingen färsk fisk utan endast fisk i fryst form. Butikschefen Henrik Svensson är positiv till Icas skärpta krav även om det i förlängningen kan leda till att priserna stiger, vilket i sin tur kan medföra att försäljningen av torsk minskar.

- Det är viktigt att alla tar ett miljöansvar och ett etiskt ansvar. Visst finns det en risk att priserna sticker iväg och att försäljningen av torsk minskar men något måste göras för att säkra torskbeståndet i Östersjön, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.