I länsstyrelsens skog får granbarkborren härja fritt
Mångåriga skogsbrukarna Arne Pettersson och Sigvard Salander tycker inte att de kan tiga.
De menar att skogen i södra Flymens naturreservat missköts, och sprider barkborren med förödande resultat.
Intill naturreservatet, nordost om Karlskrona, ligger stora privata skogsområden. Alla är lika rädda för skadedjuret granbarkborren som spridit sig efter 2000-talets stormar. Djuret trivs utmärkt i stormfällda träd där det snabbt förökar sig, och flyger vidare till växande friska träd.
Angripen skog - Det är precis vad som hänt inne i naturreservatet. Här finns mängder av vindfällor som inte tagits om hand, säger Arne Pettersson som varit skogsbrukare i Södra Flymen i 40 år. I dag hjälper han sin son, Per-Ola Strågegård som har mark alldeles intill.
- Uppskattningsvis handlar det nog om 2 000 kubikmeter som antingen är vindfälld eller som redan angripits av barkborren, säger Sigvard Salander som också har skog intill naturreservatet.
Bland de fällda träden på marken reser sig åtskilliga granar fortfarande mot skyn. Men bara några kliv in i terrängen ser man hur de gruppvis angripits i stammarna som lyser vita och avgnagda i novemberskymningen. När angreppet väl har börjat är det bara en tidsfråga innan granen är förstörd.
- Vi privata skogsbrukare är ålagda att ta hand om våra vindfällor och angripna träd. De huggs omedelbart ner för att undanröja spridningsrisken. Ett angrepp ger sämre virkespris, säger Arne Pettersson.
Stora skador Han och de andra skogsägarna i trakten tycker att länsstyrelsen, som svarar för skötseln av det nyblivna naturreservatet, bättre ska ta hand om sin skog.
- För mig är ett naturreservat en plats där det finns något att titta på. Här går det ju knappt att ta sig fram. Och skadorna är stora. Ännu har barkborren inte spridit sig till ungträden. Det skulle vara lika med en katastrof, säger Arne Pettersson.
Han hävdar att det gjorts flera enskilda påstötningar, men att länsstyrelsens folk för det mesta inte lyssnat. En enda gång, när LRF samlade hundra personer på ett möte, kom man ut och sågade upp några stormfällda stammar närmast husen.
Vindfällorna som satts ut ger bara en begränsad verkan.
- Jag är inte mot naturreservat. Men de ska skötas, säger Arne Pettersson.
Nästan för sent Bo Lindman vid länsstyrelsen är förvaltare av Södra Flymens naturreservat:
- Jag har från början haft viljan att ta tag i detta, säger Bo Lindman, men vi har inte fått något tillstånd att utföra något arbete. Nu är det nästan för sent.
Därmed bollar han vidare till Ulf Lundgren vid länstyrelsen och i sista skedet till dennes chef, Åke Widgren, som är ansvarig för varför inget beslut fattats.
Åke Widgren hävdar vid samtal med BLT att man inte fått in någon konkret förfrågan om åtgärder.
- Vi vet ju inte vad som händer framöver. Det kanske blir en blöt vår, och då kanske granbarkborrarna dör ut.
Vidare tycker han att man ska inrikta sig på att förhindra spridning till grannområden.
- En varm vår 2008 skulle i värsta fall ta kål på uppskattningsvis 80 till 90 procent av naturreservatets barrskog, säger Bo Lindman.
- Den kalla sommaren har räddat en del skog, men stammen av granbarkborrar är så pass stark att det behövs ytterst lite för ett utbrott av samma omfattning vi såg under sommaren 2006.
Naturreservatet södra flymen
? Naturreservatet Södra Flymen är 50 hektar stort och ligger nordost om Karlskrona. Det är ett höglänt skogsområde som anses vara kulturhistorisk intressant med hemvist för flera sorters ovanliga växter och djur. Bland annat sägs fem hotade arter av skalbagge och den ovanliga trädsvampen brandticka finnas där. Klartecken gavs förra sommaren för att göra platsen till ett naturreservat.