Hur varmt får det vara på jobbet?
Ja, det finns ingen egentlig övre temperaturgräns angiven för kontorsarbete i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Det beror på att den upplevda temperaturen inte bara påverkas av själva lufttemperaturen.
– Det finns gränsvärden om man står vid smältverk på gjuterier och vi har föreskrifter för arbete i stark värme, men då handlar det om väldigt starka temperaturer, säger Per Nylén, docent på Arbetsmiljöverket.
Under en kortvarig värmebölja med ungefär samma inomhus- som utomhustemperatur behöver normalt inga särskilda åtgärder vidtas. Men om temperaturen varaktigt överstiger 26 grader bör arbetsgivaren undersöka och vidta åtgärder.
Per Nylén tror att arbetsgivare tjänar på att se till att det finns vatten och bordsfläktar, en överhettad arbetstagare är inte någon som får särskilt mycket gjort, säger han.
– Jag tror att de flesta arbetsgivare är så förnuftiga att de försöker ordna så gott det går under de här varma dagarna. Det är ett vinna-vinna-spel och det gäller att ha rejält med vatten och försöka ventilera så gott som det går – och kanske bjuda på en glass eller någonting.
TT
Så får du ner temperaturen
Temperaturen stiger snabbt i byggnader med till exempel lätt stomme, låg rumshöjd, små rum, eller dålig ventilation. Även dåligt isolerade takkonstruktioner, stora fönsterpartier utan solavskärmning och luftintag i solen gör att temperaturen snabbt ökar.
Den mest effektiva åtgärden när det blir varmt inomhus är att begränsa solinstrålningen. Det är också bra att stänga av onödiga värmekällor, till exempel datorer och belysning, som inte används. Öppna gärna ett fönster för vädring, men då på byggnadens skuggsida, annars kan temperaturen öka än mer.
Är du som anställd missnöjd med temperaturen ska du vända dig till din närmaste chef. Finns det ett skyddsombud på arbetsplatsen kan du ta upp det med denne.
Källa: Arbetsmiljöverket (TT)