1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hotar med böter om nya mobilnät försenas

Han hotar med böter om mobiloperatörerna inte klarar utbyggnaden av tredje generationens mobilnät och att det täcker 99 procent av landet vid årsskiftet.
- Det var de själva som satte de kraven när de sökte licens. Det hade varit okej för mig med en längre utbyggnadstid. Nu har de sig själva att skylla, säger Nils-Gunnar Billinger, generaldirektör i PTS, Post och Telestyrelsen.
Nyheter • Publicerad 5 november 2003

3G-operatörerna har länge klagat på kommunerna och att de segar i byggnadstillstånden när det gäller uppförandet av mobilmaster som ska klara av att sända stora mängder information.

Nils-Gunnar Billinger är dock inte beredd att lätta på kraven.

- Jag tror det handlar om att operatörerna är ekonomiskt pressade. Den snabba utbyggnaden kostar dem stora summor. I stället skyller de på en långsam kommunal handläggning och det stämmer inte.

I flera kommuner har nämligen inte ens hälften av de bygglov för master som beviljats utnyttjats.

Det skiljer dock mellan operatörerna. Vissa är snabbare än andra, enligt Nils-Gunnar Billinger.

Enklare tjänster

Han deltog på tisdagen i ett stormöte i Ronneby där fokus var trådlösa tjänster. En arena där operatörer, mjukvaruutvecklare och innehållsleverantörer tog ett samlat grepp om framtiden. För att lyckas med nästa generations mobilsystem krävs enklare tjänster.

- Det är nyckeln till framgång. Branschen har fokuserat alltför mycket på affärsfolk och kontoret på fickan. Det var samma sak med sms. När sms introducerades riktades marknadsföringen mot företagarna. Men vilka var det som anammade tjänsten egentligen. Jo, vanligt folk. Det var därför genomslaget tog längre tid än vad operatörerna hoppats på, säger Nils-Gunnar Billinger.

Priserna på sms och mobilsamtal i Sverige är de högsta i Norden. PTS försöker vara en nagel i ögat på operatörerna och förmå dem att sänka priserna.

- Med 3G kommer samtaltaxorna att sjunka. Vill operatörerna att folk ska lämna det fasta telefonnätet måste det helt enkelt bli billigare att använda mobiltelefonen.

Djungeln behöver rensas

Han säger också att Konsumentverket vill rensa upp i djungeln av prislistor. I dag är det nästan omöjligt att jämföra taxorna mellan bolagen.

Varför är det dyrare att använda mobilen i Sverige än i Danmark och Norge?

- Det är för få aktörer på marknaden. De som vill hyra in sig i operatörernas nät har helt enkelt svårt att få tillträde till distributionskanalerna. Sedan handlar det återigen om fokus. Här konkurrerar vi mer med färgen och designen på mobiltelefonen än med priser, säger Nils-Gunnar Billiger.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.