1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hotade att döda rekryt – får behålla jobbet

Det 23-åriga befäl som sjöng rasistiska sånger, förnedrade kvinnliga soldater, slog värnpliktiga och hotade att döda en av dem får behålla sitt jobb. Befälet menar att det var gjort med glimten i ögat.
Nyheter • Publicerad 26 september 2014
Foto: 

Det var under en nio dagar lång slutövning på F17 som ett befäl under utbildning fick leda en grupp med rekryter.

– Han var onödigt grov i mun, han drog en massa rasistskämt och var mansgrisig, berättade en rekryt för BLT.

Enligt anmälan som gjordes mot 23-åringen sjöng han rasistiska marschsånger om negrer och judar. Han kallade de kvinnliga soldaterna för "babes" och "fröknar". Dessutom hotade han att döda en rekryt.

– Tar du av dig glasögonen en gång till så skjuter jag dig i ansiktet din jävel, sa han till en rekryt samtidigt som han höll handen på sin automatkarbin.

Efter att övningen avslutats skedde en utvärdering där befälet fick genomgående negativ kritik. När officerarna märkte detta pratade de med rekryterna och fick först då veta vad som hade föregått under de nio dagarna.

– Han betedde sig aldrig illa när våra andra befäl var med, sa en rekryt till BLT.

Ärendet skickades till personalansvarsnämden på Försvarsmakten för att bedöma om den 23-åriga soldaten skulle avskedas. I förhör har 23-åringen medgett dödshotet och kommentarerna till den kvinnliga soldaterna. Han förnekar dock att han sjungit rasistiska marschsånger.

Hans kommentarer till de kvinnliga soldaterna var gjorda med "glimten i ögat", uppger han själv.

Personalansvarsnämden menar att de rasistiska uttalandena som soldaten beskylls för inte har utretts, därför kan de inte tas med i bedömningen.

Med det som 23-åringen själv erkänner, bland annat dödshotet, ger honom en varning. Han får alltså behålla sin anställning.

Johan Nordström
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.