1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hospicefrågan splittrar

De borgerliga landstingspolitikerna är positiva till att utveckla hospice runt om i Blekinge. Socialdemokrater och vänsterpartister är däremot skeptiska. Det visar BLT:s rundringning till flera av länets landstingsråd.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

Rundringningen sker efter att BLT i lördags berättade om Ernisa Jahic vars mammas sista önskan var att få vårdas på sjukhus.

Landstingsrådet Carl-Gunnar Madestam (kd) anser att hospice, speciella hem för vård i livets slutskede, ska finnas till de som vill och behöver det.

­ Det är viktigt med valfrihet, säger han. Samhället ska inte bestämma var man vill tillbringa sin sista tid i livet.

Hans kollega Claes Jansson (mp) håller med:

­ Det är självklart att det är en rättighet att få välja var man ska dö. Hospice borde absolut finnas som ett alternativ. Det är en bra mellanform mellan sjukhusvård och vård hemma.

Folkpartisten Nils Ingmar Thorell ser hospicevård som en självklarhet:

­ Det är den enskilde själv som ska få välja och den här typen av alternativ ska finnas i Blekinge, tycker han.

Just valfrihet är något alla borgerliga landstingsråd betonar när frågan om hospice kommer upp.

Centerpartistiska landstingsrådet Ingegerd Johansson önskar ett hospice till varje kommun, så att det ska vara lätt att välja den typen av vård både för den sjuke och anhöriga. Gustav Nilsson (m) anser gamla och sjuka vanligen tas mycket väl omhand men att de då och då inte behandlas värdigt med dagens system.

­ Man har rätt till ett värdigt avslut på livet. Då ska man inte behöva flyttas runt mellan olika sjukhussalar, säger han.

Vänsterblocket är däremot inte lika tvärsäkra på hospicevårdens förträfflighet.

­ Vi har bestämt oss för att vård i livets slutskede ska finnas i anslutning till sjukhus, och det ska vi fortsätta utveckla, säger Bertil Måbrink (v). Jag har inte uppfattat att det finns behov av något annat i Blekinge. Han får medhåll av Bernth Johnson (s), ordförande i landstingsstyrelsen, finanslandstingsråd, som anser att det finns en övertro på hospice:

­ Jag vill gärna lita på de professionella, på sjukhuspersonalen, säger han. De som jobbar med vård i livets slutskede i dag gör ett fantastisk bra jobb.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.