Hon vill ha mer insyn i rätten
Domstolschefen i Blekinge tvivlar förstås på om tiden är riktigt mogen, men tror på en direktsändning i bild av rättegångar i framtiden.
– Ja, rättsväsendet och allt som utspelar sig i domstolar tar en allt större del av samhällsdebatten. Det vore bara bra om medborgarna lätt kunde ta del av det. Och vi har ändå möjligheten till stängda dörrar i speciella fall, säger hon.
Argument som att tv-kameror skulle skrämma redan svårflirtade vittnen och besvära brottsoffer och andra tror hon inte är ett stort hinder.
– Redan idag kan man titta på plats och har alla möjligheter att plocka fram bilder på både inblandade och andra på Internet. Jag tror det är en generationsfråga. Det är heller inte säkert att tv-kamerorna behöver var riktade på de inblandade parterna.
Trots allt, domstolarna i dagsläget är mer stängda än någonsin. Säkerhetsskäl sägs motivera personal bakom låsta dörrar och glasrutor, vakter, och mer svåråtkomliga domare.
Nu vill Domstolsverket också utreda om fotoförbudet som gäller inne i en rättsal, också ska gälla hela byggnaden. I ett första steg föreslår verket tydligare sanktioner för de som bryter mot fotoförbudet inne i rättsalen, något lagmannen i Karlskrona stöder. Möjligheterna att blivit mycket större genom alla fotograferande mobiltelefoner som finns i var och varannan ficka.
– Jag tror inte på ett totalt fotoförbud. Då flyttas bara situationen ut på gatan. Det är samtidigt viktigt att allmänheten får ta del av hur det ser kring en rättegång. Integritetskränkningen utgör förstås en aspekt med alla sociala medier. Men det går ändå inte att säkra allt. Vi får lära oss att förhålla oss till det nya, säger Pia Johansson.
Väktarna som finns på tingsrätten i Karlskrona sedan ett drygt halvår tillbaka ska fortsätta.
– Med det läge vi har i Blekinge just nu, siktar vi på åtminstone året ut. Meningen i fortsättningen är också att de ska röra sig i byggnaden utanför rättsalar och i väntrum och inte bara kontrollera besökare vid ingången.