1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Högsäsongen inledd för inbrottstjuvar

Hittills i år har 150 villaägare fått sina hus genomsökta av tjuvar.
Ytterligare ett 30-tal villor väntas bli länsade innan årets slut.
Men det går att hålla tjuvarna borta.
Nyheter • Publicerad 30 november 2007
Högsäsong. Höst- och vintermörkret innebär högsäsong för inbrottstjuvarna i länet. Hittills har lite mer än 150 villainbrott anmälts i Blekinge.
Högsäsong. Höst- och vintermörkret innebär högsäsong för inbrottstjuvarna i länet. Hittills har lite mer än 150 villainbrott anmälts i Blekinge.Foto: Östfoto
Uppmaning. Blekingepolisens Tomas Pärklo och Jan Hansson uppmanar villaägare att hjälpa varandra hålla inbrottstjuvarna borta.
Uppmaning. Blekingepolisens Tomas Pärklo och Jan Hansson uppmanar villaägare att hjälpa varandra hålla inbrottstjuvarna borta.Foto: Östfoto

Med mörkrets intåg inleds villainbrottens högsäsong. Därför uppmanar Blekingepolisen villaägare att gå samman och hjälpa varandra.

–Det låter kanske omodernt, men grannsamverkan är det som krävs, säger intendent Jan Hansson. Vi har väldigt små möjligheter att fånga en tjuv på bar gärning och ett inbrott är över på ett par minuter.

Blekingepolisens prognos för i år pekar på att ytterligare ett 30-tal villainbrott är att vänta före årets slut.

–Vi måste ha hjälp av villaägarna för att hålla siffran nere. Lösningen är att få det att se ut som om någon är hemma trots att huset är tomt, säger Jan Hansson.

Släckta lampor och nysnö utan spår gör att tjuven inte behöver tveka.

–Man kan exempelvis be grannen parkera på infarten tills man kommer hem eller be grannen traska i snön framför huset, säger kriminalinspektör Tomas Pärlklo.

Ett annat tips är att koppla lampor och radioapparater till tidur.

–Det är också obehagligt för en tjuv att stå och jobba i det starka ljuset från en rörelsestyrd strålkastare. Sådana kostar bara runt en hundralapp, säger Jan Hansson.

Båda uppmanar Blekingeborna att ringa polisen vid misstanke om tjuvar i görningen.

–Det här är prioriterat. Vi gör vad vi kan för att komma så snabbt som möjligt, säger Hansson.

Hur avskräckande är larm?

–Spontant tror jag att ganska få larmade villor drabbas. Men å andra sidan kan ett larm ge intryck att det verkligen finns något värt att stjäla i huset, säger Jan Hansson.

–Larm är en viktig del av hemmets skydd, säger Tomas Pärklo.

Enligt honom finns det tio-tolv välkända inbrottstjuvar i länet.

–Uppskattningsvis kanske de står för 50-60 procent av inbrotten här. Sängkammartjuven stod för 18-19 inbrott tidigare i år och så har vi ju en del utländska ligor som också opererar här.

Vanligast är att tjuvarna slår till under eftermiddagen och kvällen efter att de brutit sig in via altandörrar på insynsskyddade baksidor.

–Det är bra att ha detta i åtanke, säger Jan Hansson, som uppmanar folk att inte ha stora summor pengar liggande hemma till julklappar.

Bärbara datorer, smycken och annat dyrbart som lätt kan bäras är också sådant som tjuvarna letar efter.

–I fjol stals till och med inslagna julklappar vid ett inbrott, säger Jan Hansson.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.