1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hög stridsvilja hos Kommunal

- Nu är det dags för oss! Vi vill tusen kronor mer i lön.
Stridsviljan är hög hos många kommunalare. Ingemo Persson får stöd i sina krav av andra dagbarnvårdare i Rödeby.
Nyheter • Publicerad 9 april 2003

I går kom Kommunals förväntade varsel. Fackförbundets styrelse beslutade att ta ut 9 000 av sina 420 000 medlemmar i olika strejkaktioner.

Dagbarnvårdare och barnskötare är några yrkeskategorier som varslats om strejk från midnatt natten till den 23 april. P-vakter, trafikkontrollanter och soptippsarbetare är andra personalkategorier som ska tas ut i strejk.

Gävle, Halmstad och Örebro tillhör de städer där kommunal lagt varsel på sina medlemmar. Nyanställningsblockader ska också gälla i samtliga kommuner. Övertidsblockad för räddningstjänsternas personal är en annan åtgärd som kommunal varslat om.

Efter 32 år som dagbarnvårdare inom Mosippans daghem i Rödeby anser Ingemo Svensson att kommunals lönekrav är berättigade.

- Vi har bara 15 900 kronor i lön. Vi jobbar 10 till 11 timmar per dag plus ytterligare obetald arbetstid. Vi är värda betydligt högre lön.

Dagbarnvårdarnas scheman anger att de tre dagar i veckan vårdar vardera sex barn i sina hem och två dagar i veckan arbetar de på Mosippan.

- Det är långa arbetsdagar. Dessutom har vi mycket planering inför nästa dag med bland annat inköp av mat till våra barn.

De beklagar att tredje man - föräldrarna - kommer att drabbas om kommunal även lägger ett strejkvarsel bland sina medlemmar i Karlskrona kommun.

- Det skulle vara positivt med stridsåtgärder. Vi skulle få snabba resultat om vi gick i strejk. Vi strejkar gärna, betonar hon och får medhåll av sina arbetskamrater.

Dagbarnvårdarna är negativt inställda till medlarnas bud att de och andra yrkesgrupper som kokerskor och ambulanssjukvårdare skulle avstå från egna lönehöjningar till förmån för personal inom vård och omsorg.

Anna Jonsson arbetar som barnskötare inom Hässlegårdens förskola i Karlskrona. Efter nio års anställning anser hon att hon är värd mer än de 16 000 kronor som hon har i månadslön.

- Vi har stort ansvar och stora barngrupper. Vi gör samma jobb som förskollärarna. De har uppåt 18 000 i lön. Vi skulle ha samma lön.

Att kommunerna har råd med maxtaxa och allmän förskola är argument som den engagerade kommunalmedlemmen använder i sina krav för att få högre lön.

- Botten är nådd. Nu kräver vi en rejäl löneförhöjning. Trivsel och att vi älskar vårt jobb gör att vi brinner för jobbet - trots våra låga löner.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.