1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

HMS Falken hotad igen

När alla trodde att faran var över tog ärendet åter en ny vändning.
Flottans segelfartyg Falken är hotat igen.
Nyheter • Publicerad 14 april 2005

Skonerten Falken har varit i flottans tjänst i snart 60 år. Just nu ligger hon på varv i Göteborg och väntar på en ansiktslyftning. Bland annat ska däcket bytas. Annars är hon lika sjövärdig som någonsin.

Motvind igen

Tidigare i vår pustade lokala officerare i Karlskrona ut. Ett redan underskrivet beslutet om att försöka sälja Falken, och enbart behålla systerfartyget Gladan, såg ut att tas tillbaka.

Men nu har Falkens vänner hamnat i motvind igen. Högsta försvarsledningen är inriktad på att avveckla fartyget. Ännu är det bara ett förslag. En avveckling skulle innebära antingen skrotning eller det mer troliga, försäljning.

-Antagningen till officershögskolan har stoppats och försvaret avvecklar personal. När den nya Försvarsmakten tar form räknar man med ett minskat elevunderlag. Därmed behövs inte samma antal utbildningsplattformar, förklarar handläggaren Anders Eriksson som en bakgrund till förslaget.

-Men visst tycker jag själv att det vore synd om försvaret miste Falken.

På plats i Karlskrona görs ett massivt opinionsarbete för att rädda kvar segelfartyget. Både bland nuvarande personal och bland gamla besättningsmedlemmar.

Falken behövs

Sjöstridsskolan på plats i Blekinge har också lämnat ett yttrande. Bland annat pekar den på vikten av att kunna segla med alla kadetter. Dessutom har man ökade krav på sig att ge kadetterna fullvärdig navigationsutbildning likställd med civila sjökaptener. Och därmed behövs också HMS Falken, menar sjöstridsskolans företrädare.

-Överbefälhavaren ska redovisa hur han vill att försvarsmakten ska utvecklas framöver till regeringen i maj. Hur konstigt det kan låta, påverkar det också beslutet om Falken, säger Anders Eriksson.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.