Attentatet som skapade enighet

AIX-EN-PROVENCE Artikeln publicerades
Nathalie Carvin från Marseille är lärare i Aix-en-Provence i södra Frankrike.
Nathalie Carvin från Marseille är lärare i Aix-en-Provence i södra Frankrike.

Pennor, blommor, skyltar med orden ”Je suis Charlie”. Manifestationerna för yttrandefrihet spred sig snabbt över hela Frankrike efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

– Jag tror reaktionen var densamma hos de flesta människor. Det var en enorm chock, säger Nathalie Carvin, lärare från Marseille i södra Frankrike.

Även om det fanns ett hot mot tidningen kom attacken oväntat.

– Det är en tidning som har många unga läsare och är populär hos unga. Jag brukar också läsa den.

  Tre dagars landssorg utlystes efter attacken med flest dödsoffer i Frankrike efter kriget. Två dagar efter Charlie Hebdo-attacken togs kunder i en judisk butik som gisslan. Under 7-9 januari dog 20 människor, inklusive de tre attentatsmännen.

  Redan samma kväll som attacken mot Charlie Hebdo samlades människor i olika åldrar, med olika bakgrund och trostillhörighet för att manifestera. Orden ”Je suis Charlie”, ”Jag är Charlie”, spreds på sociala medier och syntes i folksamlingarna, liksom texten ”Inte i vårt namn”. Fler manifestationer hölls över hela landet.

  – Det var människornas reaktion som satte tonen för politiken, vad som gjorde och sas efteråt. Människor gick ut och markerade för yttrandefrihet. Det fanns inte något hat, inte mycket otrygghet eller rädsla, säger Nathalie Carvin.

  En månad senare, när den här intervjun görs, är larmberedskapen fortsatt hög. Tusentals militärer finns mer eller mindre synliga nära offentliga platser, religiösa byggnader och andra adresser, som bedöms vara särskilt känsliga för terrorhot.

  Det går inte att gå in på ett museum i Frankrike utan att passera en säkerhetskontroll med larmbågar och väskgenomgångar. Ungefär som på en flygplats.

  Vad har mer förändrats i Frankrike?

  – Det talas mycket mer nu om integration och situationen för unga. Om radikalisering och hur vi ska göra med dem som är emot samhället och dess värderingar. Hur vi ska göra för att återintegrera de unga, säger Nathalie Carvin.