1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Härligt – men farligt

Varje dag utsätts Blekingebor för hälsorisker i sin närmiljö. Och då handlar det inte om stora farliga utsläpp eller katastrofer. Det rör sig om risker i våra helt vanliga vardagsliv: luftföroreningar, buller i skolan och radon i hemmet. Enbart luftföroreningarna förkortar blekingarnas liv med tio månader.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014
Länsstyrelsen miljömålssamordnare Anna?Karin Bilén har medverkat i rapporten Hälsorisker i miljön som har gjorts i Blekinge, Jönköping, Kronoberg och Östergötlands län.
Länsstyrelsen miljömålssamordnare Anna?Karin Bilén har medverkat i rapporten Hälsorisker i miljön som har gjorts i Blekinge, Jönköping, Kronoberg och Östergötlands län.Foto: Bengt Pettersson
Blekinge marknadsförs som rent, vackert och med en glittrande skärgård. Men bakom den bilden finns också ett Blekinge med luftföroreningar, bullerstörningar och utsläpp som påverkar människors hälsa.
Blekinge marknadsförs som rent, vackert och med en glittrande skärgård. Men bakom den bilden finns också ett Blekinge med luftföroreningar, bullerstörningar och utsläpp som påverkar människors hälsa.Foto: Charlotte Nilsson

Länsstyrelsens miljömålssamordnare Anna–Karin Bilén har medverkat i en stor rapport om hälsorisker i miljön. De fem områden som kartlagts för att få fram en bild av miljötillståndet i Blekinge är: frisk luft, giftfri miljö, säker strålmiljö, grundvatten av god kvalitet och god bebyggd miljö.

–  Även om Blekinge till synes verkar vara ett rent och friskt län med vacker miljö skulle jag inte våga säga att vår närmiljö är ofarlig. De halter av luftföroreningar som finns i Blekinge påverkar vår hälsa. Det finns uträkningar som visar att luftföroreningar förkortar blekingarnas liv med tio månader.

En av de allra viktigaste åtgärderna är att minska biltrafiken. Den är boven till några av de mest hälsofarliga föroreningarna som blekingarna utsätter sig för varje dag.

–  Det är inte bara av­gaserna från bilarna som är farliga att andas in. Partiklarna som rivs upp när bilarna kör med dubbdäck är kanske ännu farligare för vår hälsa. Även de allra minsta partiklarna kan skada oss genom att de transporteras från lungorna vidare ut i blodkärlen.

Anna–Karin Biléns önskelista för Blekinge är att alla kommunerna tar fram en cykelstrategi och prioriterar utbyggnad och underhåll av gång– och cykel­banorna. Hon ser också gärna att man tänker på att avskärma dessa från den värsta biltrafiken.

–  Att cykla längs infartsleden i rusningstrafik är inte så trevligt eller hälsosamt.

Även barnperspektivet finns med i rapporten. Bullernivåerna på skolor och förskolor är ett problem som måste uppmärksammas mer.

–  Jag har själv barn. Och jag märker tydligt att när de kommer hem från förskolan och skolan pratar de högre än annars. I en skolmatsal med många elever blir ljudnivån störande hög och det är en miljö barnen vistas i varje dag under många år.

Forskning visar att bullerstörningar ökar risken för hörselskador och kan även ge sömnstörningar, koncentrationssvårigheter och försämra inlärnings­förmågan. Dessutom är buller stressökande, vilket i sin tur ökar riskerna för hjärt– och kärlsjukdomar.

–  En god stadsplanering innebär att skolor och förskolor blir tillgängliga via cykelvägar. Barn behöver röra på sig och då slipper man trafikproblemen när föräldrar skjutsar.

Hur lever du själv för att främja de goda miljöalternativen?

–  Jag har bland annat skaffat mig en el–cykel och cyklar de 1,2 milen till jobbet, försöker tänka på att handla ekologisk mat och vi har skaffat en modern kamin till huset för att kunna elda klimatneutralt.

Fotnot: Det finns 16 miljömål i Sverige. I dagsläget ser det inte ut som att Blekinge når något av miljömålen till målåret 2020. Detta är inte att förväxla med miljökvalitetsnormer för luft.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.