1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hårdrocken stannar i Norje

Ryktet om att Sweden Rock ska överge spelplatsen i Norje, som dyker upp med jämna mellanrum, kan nu troligen punkteras för lång tid framåt.
För nu ligger ett nyttjanderättsavtal mellan festivalen och kommunen på bordet. Det sträcker sig hela tio år framåt i tiden.
Nyheter • Publicerad 19 april 2013
Sweden Rocks vd Mats Natvig har redan undertecknat det nya tioårsavtalet med Sölvesborgs kommun.
Sweden Rocks vd Mats Natvig har redan undertecknat det nya tioårsavtalet med Sölvesborgs kommun.Foto: Patric Söderström
Blir kvar. Sweden Rock stannar i Norje minst tio år till. Men innan allt är klart ska politikerna i Sölvesborgs kommunstyrelse godkänna det nya nyttjanderättsavtalet.
Blir kvar. Sweden Rock stannar i Norje minst tio år till. Men innan allt är klart ska politikerna i Sölvesborgs kommunstyrelse godkänna det nya nyttjanderättsavtalet.Foto: Lena Ehring

Det sex sidor långa avtalsförslaget är redan undertecknat av Sweden Rock Festivals vd Mats Natvig.

Och i nästa vecka ska det godkännas av politikerna i kommunstyrelsen varefter kommunalrådet Heléne Björklund (S) och kommundirektör Roger Zetterqvist står redo att skriva under för Sölvesborgs kommuns räkning.

Det nya avtalet börjar gälla redan i år och sträcker sig tio år framåt i tiden, fram till och med festivalen 2022.

Ett tidigare avtal mellan parterna, som sträckte sig fram till 2015, upphör därmed att gälla. Det innebär samtidigt en hyreshöjning för festivalen med drygt 150?000 kronor till 608?000 kronor per år.

Det nya avtalet slår fast att rockfestivalen varje år fritt disponerar mark­området i Norje under perioden 15 april till 30 juni. De äger rätt att göra avstängningar efter eget gottfinnande i den utsträckning som kan ske med hänsyn till myndighetskrav.

Dock får avstängningar som hindrar medlemmarna i Norje Båtklubb och boende samt allmänhetens möjligheter att fritt vistas i och passera området inte göras tidigare än tio dagar före festivalen. Sådana avstängningar ska tas bort sex dagar efter festivalen.

Avtalet omfattar också en del detaljer rörande transporter av båtar och båttillbehör till båtklubbens fastighet via en speciell tillfartsväg.

Hårdrockfestivalen i Norje betraktas allmänt som en av de främsta i sitt slag, även internationellt sett, och har under de 15 åren i Norje i stort sett ­hela tiden omgärdats av flyttrykten på temat ”att nästa år genomförs den på ett annat ställe”.

Men avtalet som nu ligger framme och som närmast ska välsignas av lokal­politikerna pekar i motsatt riktning.

Detta bekräftas av festivalens vd Mats Natvig. Han säger till SR Blekinge:

”Givetvis planerar vi att fortsätta i Norje. Det ligger ju i sakens natur”.

BLT sökte under gårdagskvällen kommunal­rådet ­Heléne Björklund. Men hon var på partistyrelsemöte i Stockholm och hade inga möjligheter att lämna några kommentarer.

Hon uppger dock att kommunen och festivalledningen kommer att lämna mer information vid en gemensam presskonferens i slutet av nästa vecka.

Lars Ohlsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.