1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Hård intern kritik fick centern att dra sig ur

Kritiken från partikamraterna var stenhård. - De ifrågasatte hur jag presenterat vår politik, säger Ingegerd Johansson (c). Därför beslöt hon att backa från löftet att sparka landstingsdirektören.
Nyheter • Publicerad 1 september 2006

Presskonferensen i centerns partilokal i Ronneby där Alliansens 21 punkter långa valmanifest presenterades skulle markera de borgerliga partiernas goda samarbete. I stället blev det motsatsen.

Folkpartiets gruppledare Nils Ingmar Thorell slog fast att Alliansens första åtgärd efter valet skulle bli att sparka landstingsdirektören Jan Larsson.

Oppositionsrådet Gustav Nilsson (m) påtalade att ett annat chefskap i landstinget skulle vara som en vitamininjektion.

Carl-Gunnar Madestam (kd) och Ingegerd Johansson (c) satt tysta. Ingen av dem flaggade för att de hade någon annan uppfattning.

Fyra dagar senare backar alla utom folkpartiet från löftet.

Blev överrumplad En av orsakerna till kovändningen är att centerns gruppledare Ingegerd Johansson fick hård intern kritik från det egna partiet.

- Många från partiet kritiserade mig öga mot öga i helgen. De har ifrågasatt hur jag presenterat vår politik. Jag är inte omänsklig, utan är som alla andra. Jag blev ledsen, säger hon.

Vad innebär många?

- Jag har fått kritik från fem till tio partikamrater. Vilka vill jag inte säga.

Varför sa du inget på presskonferensen om att du hade en annan mening än Thorells?

- Jag blev överrumplad och hann inte reagera. Därför blev jag tyst.

Det borde vara ditt uppdrag som folkvald politiker att öppet visa var du står i olika frågor?

- Ja, det kan man tycka. Jag tycker att det är tråkigt med utspel. Vid en borgerlig seger vill jag naturligtvis att vi först börjar med att förbättra vården och ökar tillgängligheten i primärvården, säger Ingegerd Johansson, som trots motsättningarna kan tänka sig att samarbeta med folkpartiet.

"Borde ha reagerat" Mats Lindbom, vice distriktsordförande för centern, är förvånad över att hans partikamrat satt tyst på presskonferensen när frågan om landstingsdirektörens förordnande togs upp:

- Jag är förvånad över att ingen reagerade. Men jag vet ju själv hur det är. Vissa dagar är man mer alert och på hugget än andra. Självklart kan man inte gå till val på den här typen av frågor.

Även Gustav Nilsson får kritik från sina partikamrater.

- Gustav borde ha reagerat. Tydligen blev han förvånad och reagerade inte som han borde, säger Hans Hedvall (m).

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.