Här hittar de skeppet Solen

Karlskrona Artikeln publicerades
Foto:Marcus Palmgren

Precis vid Lindholmsbron, på sex meters djup, visade hon upp sitt akterparti.

I går upptäcktes bortglömda skeppet Solen, från 1600-talets stormaktsdagar.

– En pusselbit till världsarvet, säger marinarkeologerna Jim Hansson och Jens Lindström.

Egentligen var det planerade avloppsledningar från Hasslö som fick de utsända från Sjöhistoriska museet på spåret.

Sonarljud och skanning av bottnen indikerade att något fanns precis vid bron mellan Varvet och Lindholmen utanför Örlogsbasen.

  Kunde det vara stormaktsskeppet Solen, som enligt arkivuppgifter sänktes där 1694, när staden var ung?

  Marinen och kommunen avfärdade uppgifterna. Länsstyrelsen stod på sig. Och i går, nästan ett halvår senare, kom svaret efter några minuter.

  – Det är en av de första pusselbitarna till världsarvet – en del av Karlskronas grundläggande, ler Jim Hansson och Jens Lindström upprymt.

  Solen, byggt i Lübeck 1669, var med i det ödesdigra slaget mot danskar och holländare vid Öland 1676, när berömda regalskeppet Kronan sprängdes och många fler skepp sjönk.

  – Den största katastrofen i örlogsflottans historia. Men den här lilla rackaren överlevde alltså.

  Det finns ingen extraordinär förlisningshistoria för Solen. Precis som många uttjänta skepp, sänktes hon till slut några få år efter att örlogsbasen flyttats från Stockholm till Karlskrona 1680.

  – Regalskeppet Viktoria och Halvmånen ska ha sänkts intill, kanske för att spärra av sundet och ha som vågbrytare. Men de två syns inte längre – de finns nog under det utfyllda Kockumsvarvet.

  Solen ligger på sex meters djup. Akterstäven sticker upp nästan två meter. Det går att följa skeppets 40 meter på styrbordssidan med revbenslika spanttoppar och enorma ektimmerstockar. Men här och var ligger stora stenbumlingar.

  – Runt 80 kanoner och ungefär 1 400 bruttoton. Det kan jämföras med Wasa från 1628 - 64 kanoner och 1 200 bruttoton. Det här var ett enormt skepp, säger Jim Hansson, som inte bedömer att upptäckten påverkar avloppsplanerna.

  Frågan är vad som ska hända med Solen framöver.

  – Det får nog ligga som det ligger. Men kanske borde man försöka kartlägga fler vrak som finns, säger Jim Hansson och Jens Lindström.

  – Det blir i alla fall väldigt roligt att få skriva en rapport om det här nu.