1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Här hålls maraton i matematik

En regnig lördagsmorgon ligger man gärna kvar i sängen.
Men inte IB-eleverna på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona.
Klockan sex på morgon åkte de till skolan - för att räkna matte.
Nyheter • Publicerad 10 september 2001

Klockan är strax efter åtta.

Det är lördagsmorgon och i ett klassrum på Ehrensvärdska gymnasiet, i övrigt ödsliga byggnad, råder full aktivitet.

Det är Matematikmaraton och elever från engelskspråkiga IB-programmet (International Bachelor) lyssnar uppmärksamt på elever från en gymnasieskola i Polen. Och snart är det dags för de litauiska eleverna att undervisa i simultana ekvationer.

Vem som helst skulle väl föredra en varm säng.

Men inte IB-eleverna.

- Vi måste skrapa ihop 50 poäng i olika ämnen. Och det här är ett sätt att få poäng. Men det är faktiskt kul när man kan knyta ihop de olika problemen. När man fattar precis allt, säger Lena Järvsholm.

- Ja, när man suttit och klurat hela lektionen, fattat allt och kommit på svaret är det riktigt kul, säger Linus Bjäreborn.

Från sex på morgonen till tio på kvällen ska eleverna lära varandra, lyssna på en matematikprofessor från Blekinge tekniska högskola, BTH, lära känna datorn som mattehjälpmedel - och tävla i matematik.

När dagen var slut stod Polens ena lag som vinnare. På andra plats kom Litauen, på tredje plats Polens andra lag och på fjärde plats kom Sverige.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.