Han var minuter från döden
Jag hade tur. Skepparen kunde lika gärna nekat att köra i det hårda vädret, säger Nils Svensson.
Det blåste styv kuling den ödesdigra kvällen för två år sedan några dagar efter julafton. Han hade precis sett på Sven-Bertil Taube på tv:n när han plötsligt kände ett kraftigt tryck över bröstet.
Började att må illa Nils Svensson gick upp till övervåningen i den vita trävillan på Aspö för att lägga sig och vila. Då började han må riktigt dåligt.
Jag förstod att jag drabbats av en hjärtinfarkt och att det var bråttom, säger Nils Svensson.
Hans fru larmade SOS klockan 22.00. Men det dröjde innan hjälpen kom.
Den hårda blåsten gjorde att marinens båt hade svårt att ta sig fram i de höga vågorna.
Och ambulanspersonalen från Blekingesjukhuset som hämtat öns ambulans hade svårt att hitta rätt hus i mörkret. Det är sparsamt med skyltar på ön och många av vägarna saknar namn.
En granne till mig fick åka ner för att möta upp dem, säger Nils Svensson.
Båtresan in till stan var tuff. Nils Svensson hade full sjå att hålla sig fast i båren när båten krängde fram och tillbaka.
Höll i sig allt vad det gick Sjukvårdspersonalen försökte ge honom en injektion med morfin för smärtorna. Men den hårda sjögången gjorde att det inte gick.
Det var en ruggig färd, men jag hann knappt tänka eller bli rädd. Det enda jag gjorde var att hålla i mig allt vad jag kunde, säger Nils Svensson.
Tio minuter efter tolvslaget låg han på operationsbordet på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Då hade det gått två timmar sedan larmet.
Nils Svensson hade fått en stor hjärtinfarkt och minuterna var räknade.
Om några minuter till hade gått hade jag inte klarat mig.
Han låg inlagd i en vecka på sjukhus efter operationen. Efter infarkten har hans hjärta nedsatt kapacitet till hälften.
Nils Svensson kan inte låta bli att fundera över om han skulle klarat sig bättre om han kommit in till sjukhus snabbare.
Framtiden är jävligt otäck. Tryggheten för oss äldre i skärgården är dålig. Visst är vi gamla och ska dö, men vi behöver inte tvingas dö på vägen in till sjukhus, säger Nils Svensson.