1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han välkomnar direktörer till nya gräddhyllan

Hästö Marina säljs för 3,8 miljoner kronor. Snart kan fastighetsägarna erbjuda exklusiva strandtomter. - Om tio rika direktör flyttar hit är det bara bra för stan. Jag ser gärna en gräddhylla, säger moderaten och Hästöbon Jan Lennartsson.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2007
Foto: Thomas pErsson Hästöbon Jan Lennartsson (m) ser gärna att Hästö Marina förvandlas till villaidyll för rika.
Foto: Thomas pErsson Hästöbon Jan Lennartsson (m) ser gärna att Hästö Marina förvandlas till villaidyll för rika.Foto: 
Foto: bengt pettersson Framtida villaidyll. Här på Hästö Marina vill företaget Spigg Telekommunikation AB sälja villatomter. I går sa kommunstyrelsen ja till att sälja marken för 3,8 miljoner kronor.
Foto: bengt pettersson Framtida villaidyll. Här på Hästö Marina vill företaget Spigg Telekommunikation AB sälja villatomter. I går sa kommunstyrelsen ja till att sälja marken för 3,8 miljoner kronor.Foto: 

Den drygt sex år långa förhandlingen mellan företaget Spigg Telekommunikation AB och Karlskrona kommun är på väg att avslutas. I går beslutade kommunstyrelsen att sälja Hästö Marina för 3,8 miljoner kronor.

Ett underpris, enligt socialdemokraterna och vänsterpartiet som ville återremittera ärendet.

- Mellandagsrean har flyttat från Ronnebygatan till femklöverns kontor i Tegelhuset, säger oppositionsråd Patrik Hansson (s), som tycker att fastigheten borde värderats först när detaljplanen gjorts klar.

- Vi motsätter oss inte byggnation på Hästö, men vi ifrågasätter prislappen och vill veta hur man har kommit fram till den. Sedan ser vi gärna blandade boendeformer, med plats för både villor, hyreshus och kanske ett äldreboende.

Sex års kamp Affären röstades igenom av femklövern med stöd av Sverigedemokraterna. Därmed är första hindret avklarat för Spigg Telekommunikations vd Michael Säw, som i sex års tid kämpat för möjligheten att få skapa tomter på det gamla varvsområdet.

- Det här är ett jättebra steg på vägen, men jag vill vara försiktig med kommentarer till dess att fullmäktige behandlat ärendet, säger Michael Säw.

Exklusiva tomter Blir affären verklighet har han på sikt möjlighet att sälja tio-tolv exklusiva strandtomter på Hästö. Dessutom skapas fem kommunala tomtar på marinan. Området omfattar omkring 9 000 kvadratmeter och saneringen av marken betalas av bolaget.

- Priset för tomterna blir därför en ansenlig summa, säger Michael Säw.

Hästöbon och moderaten Jan Lennartsson är en av dem som i går röstade ja till fastighetsaffären. Han tycker inte att den exklusiva området slumpas bort:

- Vi får inte glömma att de köpte varvet för fyra miljoner kronor. Sedan tillkommer saneringskostnader. Vi försöker att vara obyråkratiska och det är glädjande att vi snabbt kan få fram en fråga som socialdemokraterna inte lyckats lösa på sex år.

Att Hästö Marina kan förvandlas till en villaidyll för välbeställda ser han bara som positivt.

- Om tio rika direktörer flyttar dit är det ju fantastiskt bra för Karlskrona. Det betyder tio nya viktiga skattebetalare. Blir det en gräddhylla där så ser jag inget fel med det. Hyreshus tror jag dock inte skulle vara bra för trafiksituationen.

Martin Hult
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.