1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Han trivs i rollen som politiker

Mats Lindbom (c) har en skådespelare i sig. Trots det känner han sig genuint osäker ibland. Ängel & Djävul träffade centerpartisten som bjöd på sig själv.
Nyheter • Publicerad 15 september 2006
Foto: 
Foto: Bengt Pettersson I ledande roll. Centerpartisten Mats Lindbom tar gärna strid för att bevara de rekreations- och strövmiljöer som finns i Karlskrona kommun.
Foto: Bengt Pettersson I ledande roll. Centerpartisten Mats Lindbom tar gärna strid för att bevara de rekreations- och strövmiljöer som finns i Karlskrona kommun.Foto: 

Mats Lindbom fnissar när han möter Ängel & Djävul i BLT:s reception. På promenaden in i tidningshuset hinner han ge oss både en och två kängor för vår bevakning. Men väl i fåtöljen lägger han det bakom sig - och blir personlig.

Du ältar det förgångna och har svårt att blicka framåt.

- Det känner jag igen som kritik, men inte som verkligheten, för har man ingen backspegel är det svårt att köra framåt.

Majoriteten har knyckt flera av dina idéer. Bland annat den att sälja skog för att få loss pengar.

- Ja, det är väl en del av oppositionspolitiken att driva saker och ting tills man får gehör.

Du avskyr socialdemokraterna och gör inget för att dölja det.

- Nej, avsky är ett väldigt starkt ord. Det finns en hel del värdering som jag som individualist har svårt att följa. Jag vill tänka själv och inte gå i ledband.

Du är påläst, kvicktänkt och engagerad.

- Mmm . . . men det där med påläst känner jag ibland är min svaghet. Att jag inte alltid hinner göra research och sådana saker jag skulle önska ibland.

Du har svårt att kommunicera ditt budskap på ett publikt sätt.

- Det kan ligga något i det. Ibland har jag en känsla av att jag har svårt att hitta ett vardagligt språk.

Det ska vara ordning och reda på saker - sådan är du.

- Det var nog mer i ungdomen. Jag tycker att jag numera har rätt mycket oordning omkring mig. Titta på mitt skrivbord eller titta i min bil. Smedens märr och skomakarens kärring har de sämsta skorna. Det vill säga att det man inte hinner är det som är närmast inpå sig.

Du är centerpartiet. Ingen annan.

- Ja, vad ska man säga om det. Ibland kan det väl kännas som jag har ett c i pannan. Det kan nog ligga någonting i det, men det finns många andra.

Om det inte vore för dig skulle flera beslut i fullmäktige aldrig ha genomförts.

- Jag kan dessvärre peka på ett antal beslut som jag varit med och drivit fram i fullmäktige som aldrig har genomförts. Det är inte kul.

Du brinner för miljöfrågorna, men är ointresserad av de mjuka frågorna.

- Det tyckte jag var en väldigt stor osanning. Det som är mitt politiska engagemang är de allra yngsta, de allra äldsta och människor som av olika skäl hamnar i utanförskap. Det är därför jag håller på med politiken, annars skulle jag lagt av för länge sedan.

Ingen strider för Karlskronas grönområden som du. Inte ens miljöpartiet.

- Om barn får välja väljer de oftast inte de här färdiga lekplatserna där allt är tillrättalagt, utan den naturliga lekmiljön. Man ska vara enormt rädd i vårt stressade samhälle om de gröna lungor som människor har som rekreations- och strövmiljöer. Det finns ingen anledning att bygga bort de gröna lungorna.

Du har humor, men skulle vinna på att använda den mer.

- Jag tror det, alltså jag har en . . . det finns någon slags genuin osäkerhet som gör att det kan vara svårt att bjuda på sig själv ibland, att kliva ur ramarna och kliva ur rollen. Egentligen har jag ju lite skådespelare i mig, men det har jag inte släppt fram. Jag tror att det har att göra med att jag vill ha en viss ordning och reda och det kan naturligtvis vara en nackdel. Jag har hört många gånger: Mats, du är som bäst när du inte har förberett dig.

Du är den som driver kampen mot nazismen.

- Jag är onekligen en av de två initiativtagarna till nätverket mot rasism och antisemitism. Jag kan väl säga att jag är den som genom åren har gjort det grå vardagsarbetet, det där som inte syns.

Du har varit med alldeles för länge.

- Yes (ja). När barnen bodde hemma sa jag så här: När barnen flyger ut ska jag bli småbrukare med fyra kor och en häst och aldrig lämna ladugårdsplanen. Och barnen de har flugit ut sedan flera år, men det blev inget sånt. När jag blir pensionär då ska jag ha en arbetshäst och gå och hugga i skogen. Jag ska jobba och lämna färdiga grejer och inte ständigt vara i den här tidspressen när allting måste gå så fort.

Du är ekonomisk och sa länge nej till en mobiltelefon på kommunens bekostnad.

- Jag har fortfarande ingen mobiltelefon. Första frågan jag fick när jag hamnade i kommunstyrelsen var: Jaha, Mats, vad ska du ha för dator? Hur mycket finns det i budget undrade jag? Noll fanns det i budget. Självklart att jag då inte tog ut några sådana grejer. Sen fick jag en gammal skoldator som dög alldeles utmärkt att skriva med. Men sen kom ju det här när man skulle börja kommunicera, då gick det ju inte med den gamla datorn.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.